zapiekane placki ryżowe z pomidorami

zapiekane placki ryżowe z pomidorami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż

    1 szkl.
  • cebula

  • masło

    2 łyżki
  • majeranek świeży siekany

    1 łyżka
  • szczypiorek usiekany

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    4 szt.
  • sól i pieprz

  • pomidor

    5 szt.
  • ser żółty

    20 dkg.
  • śmietana słodka

    3/4 szkl.
  • olej do smażenia

  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • tymianek

    1 (posiekany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

na maśle zeszklić obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem dodać ryż chwilę przesmażyć i zalać 1/2 litra wody osolić gotować aż ryż wchłonie wodę przestudzić dodać jajka i umyte oraz posiekane zioła doprawić do smaku solą i pieprzem wyrobić i formować niewielkie placki kłaść na rozgrzany olej i upiec na złoty kolor osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym pomidory umyć i pokroić w plastry,ser zetrzeć na tarce i połączyć ze śmietaną doprawić do smaku solą i pieprzem,naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem wkładać warstwami pomidory i placki całość zalać sosem serowym udekorować ziołami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220st.i zapiec przez 15min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ada-Gaba

22.11.2013 06:56
bardzo ciekawy przepis

caralajna

18.06.2013 07:17
świetne, lubię jarskie potrawy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat