Zapalanka z kluskami lanymi

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    2
  • ziemniaki

    4
  • pietruszka

    1
  • cebula

    1
  • woda

    2 l
  • ziele angielskie

    do smaku
  • liść laurowy

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • jajko

    1
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • margaryna

    1 łyżeczka
  • natka pietruszki

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Zapalanka z kluskami lanymi foto
Warzywa umyć. pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z wodą. Dodać 1 kostkę rosołową Kucharek, ziele angielskie i liść laurowy.
Krok 2 - Zapalanka z kluskami lanymi foto
W szklance rozrobić mąkę i jajko. Wlewać powoli do garnka gdy warzywa będą już półmiękkie. Posolić według uznania.
Krok 3 - Zapalanka z kluskami lanymi foto
Na patelni zrobić zasmażkę z 1 łyżki mąki i margaryny. Zrumienić, dolać 1 szklankę wody. Wymieszać i wlać do zupy.
Krok 4 - Zapalanka z kluskami lanymi foto
Natkę pietruszki posiekać dodać do garnka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Magda24 19.11.2012 15:35
smaczna
Mysiunia 05.10.2012 17:53
ciekawa :) nigdy takiej nie jadłam :)
babajaga1969 25.09.2012 21:29
podoba mi się nazwa
Beatris 14.09.2012 10:36
Nie jadłam jeszcze takiej zupy, ale zapowiada się smacznie. Ciekawi mnie jej nazwa.
Andysz 14.09.2012 10:06
super;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat