Zakwas żytni na żurek

Zakwas żytni na żurek

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda letnia

    500 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • ziele angielskie

    2-3 szt.
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt.
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    3-4 szt.
  • mąka żytnia

    1 razowa
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Zakwas żytni na żurek

Do litrowego szklanego lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, i wlewamy letnią, przegotowaną wodę, mieszamy. Dodajemy następnie przyprawy oraz przekrojone na pół ząbki czosnku, przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zakwas stanie się kwaśny i będzie miał specyficzny zapach. Po tym czasie ukiszony zakwas przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

adelajda 28.03.2013 18:40
domowy najlepszy !
mufinka79 28.03.2013 11:07
Smaczna pyza, do domowy najlepszy, wiadomo co w nim jest, bez żadnych ulepszaczy i konserwantów a nawet w niektórych chyba jakaś siarka jest dodawana :(
SmacznaPyza 27.03.2013 20:23
też kiszę sama i nie mogę się nadziwić dlaczego ludzie kupują gotowy nie wiadomo z czego
mufinka79 27.03.2013 19:34
Dziękuję bardzo :)
kasienka23 27.03.2013 15:11
wypróbuje ten przepis!
Janina 27.03.2013 14:32
Będzie dobry żurek
msmors 27.03.2013 14:29
ładne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat