Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas żytni na żurek

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 500 ml
czosnek 2 ząbki
ziele angielskie 2-3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 3-4 szt.
mąka żytnia 1 razowa

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas żytni na żurek

Do litrowego szklanego lub glinianego naczynia wsypujemy mąkę, i wlewamy letnią, przegotowaną wodę, mieszamy. Dodajemy następnie przyprawy oraz przekrojone na pół ząbki czosnku, przykrywamy naczynie gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Zakwas stanie się kwaśny i będzie miał specyficzny zapach. Po tym czasie ukiszony zakwas przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 28.03.2013 18:40
domowy najlepszy !
mufinka79 28.03.2013 11:07
Smaczna pyza, do domowy najlepszy, wiadomo co w nim jest, bez żadnych ulepszaczy i konserwantów a nawet w niektórych chyba jakaś siarka jest dodawana :(
SmacznaPyza 27.03.2013 20:23
też kiszę sama i nie mogę się nadziwić dlaczego ludzie kupują gotowy nie wiadomo z czego
mufinka79 27.03.2013 19:34
Dziękuję bardzo :)
kasienka23 27.03.2013 15:11
wypróbuje ten przepis!
Janina 27.03.2013 14:32
Będzie dobry żurek
msmors 27.03.2013 14:29
ładne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak