zakwas do żurku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka razowa

    2 szklanki
  • woda letnia

    1 litr
  • czosnek

    4-6 ząbków
  • woda

    1 (gorąca)
  • chleb razowy

    skórka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najlepiej do kamiennego garnka wsypać mąkę i zalać ją gorącą wodą ciasto ma być rzadkie. Następnie dodać litr letniej wody wrzucić skórkę chleba oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zakryć gazą lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IlonaAlbertos 26.03.2012 11:43
super
ilka_86 10.02.2011 15:25
moja babcia robi podobny!:) jest świetny:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat