Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zakwas buraczany

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda letnia 3 litry
buraki czerwone 1 kg
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
czosnek 1 główka
chrzan 30 g
kwas z ogórków 250 ml
kminek Prymat 1 łyżeczka
sól 3 łyżeczki
cukier 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Zakwas buraczany

Buraki, marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na plastry.
Chrzan oczyszczamy, kroimy na kawałki (julenka).
Czosnek obieramy, tzn. nożem go „spłaszczamy, wtedy łatwiej brać.
Warzywa przekładamy do naczynia z kamionki (wcześniej wyparzonego), dodajemy szklankę kwasu z ogórków, przyprawy, zalewamy letnią wodą.
Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 5-6 dni.
Powstały kożuch usuwamy, kwas przecedzamy przez drobne sito.
W lodówce możemy go przechowywać maksymalnie do 6 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak