Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Yaki gyoza

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 szklanka
wrzątek 1/4 szklanka
sól 1/2 łyżeczka

Farsz

mięso mielone wieprzowe 250 gram
kapusta pekińska 100 gram
ząbek czosnku
posiekany szczypiorek
pasta miso jasna 1 łyżka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 łyżeczka
olej sezamowy 1 łyżeczka
sól do smaku
cukier 1 łyżeczka

Sos do maczania

sos sojowy 6 łyżeczka
ocet ryżowy 3 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Yaki gyoza

Najpierw przygotowujemy ciasto, do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zalewamy wrzątkiem, a następnie zagniatamy do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na pół godziny i w tym czasie przygotowujemy farsz. Mięso przekładamy do miski, wrzucamy posiekaną drobno kapustę pekińską(tylko miękkie liście używamy), posypujemy solą i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy razem i formujemy z mięsa kulę.

Ciasto wałkujemy na bardzo cienki placek, prawie przezroczysty i wycinamy szklanką koła. Nakładamy farsz i składamy pierożki.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego i smażymy tylko jedną stronę. Następnie wlewamy wodę, tak aby pierożki były w niej zanurzone do połowy i odparowujemy wodę. Wlewamy jeszcze jedną łyżkę oleju sezamowego i chwilę przysmażamy. Zdejmujemy z ognia i podajemy z sosem do maczania. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 24.02.2016 12:00
super przepis
Programistapogodzinach 24.02.2016 11:00
Dziękuję pierwszy raz ktoś docenił moje zdjęcia!
bertpvd 24.02.2016 09:24
piękne zdjęcia i ciekawy przepis :)
Maridka19 24.02.2016 07:39
Bardzo smaczne danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak