Co na obiad: schab po koreańsku z kimchi wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Schab to mięso, które często gości na polskich stołach. Dlatego proponuję Wam przepis na pikantny schab po koreańsku z dodatkiem domowej kapusty kimchi.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na kimchi:

  • kapusta pekińska

    500 gramów
  • sól

    40 gramów
  • woda

    250 mililitrów
  • mąka ryżowa

    2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sos rybny

    2 łyżeczki
  • cebula

    1 sztuka
  • sos sojowy

    40 mililitrów
  • czosnek

    5 ząbków
  • imbir

    5 cm
  • zielona cebulka

    3 sztuki
  • chili Prymat

    3 łyżeczki

Mięso:

  • schab

    300 gramów
  • sos sojowy

    50 mililitrów
  • imbir

    2-3 cm
  • czosnek

    2-3 ząbki
  • zielona cebulka

    1 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pasta gochujang

    80 gramów
  • olej sezamowy

    2 łyżeczki
  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • prażony sezam

    15 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapusta kimchi:

Umytą i potarganą na 4-5 cm części kapustę solimy i dokładnie mieszamy oraz ugniatamy, tak by puściła soki, po czym odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie do zimnej wody dodajemy mąki ryżowej oraz sól i dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolity roztwór, po czym zagotowujemy go i odstawiamy.

Do miski wsypujemy cukier, sos rybny, sos sojowy, dodajemy cebulę białą oraz zieloną, czosnek, imbir oraz chili, całość mieszamy aż cukier się rozpuści.

Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, do marynaty dodajmy nasz roztwór z soli oraz mąki, mieszamy i dorzucamy kapustę, całość przykrywamy talerzem, dociążamy tak by cała kapusta była zanurzona w marynacie, i odstawiamy na 4 do 6 dni.

Schab:

Schab kroimy w cienkie paski, tak jak na filmie. W misce łączymy sos sojowy, imbir, czosnek, cebulkę, cukier oraz pastę gochujang, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojony schab. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym, wraz z marchewką oraz cebulą przez 6-7 minut.

Do gotowego dania dodajemy prażony sezam oraz zieloną cebulkę, mieszamy i podajemy z kapustą kimchi.

Smacznego!

Jeśli lubicie dania ze schabu, koniecznie wypróbujcie także przepis na schab z ziemniakami i kapustą po chińsku.

Doradca Smaku
Uwaga! Przygotowanie kapusty kimchi wymaga 4-6 dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat