Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: schab po koreańsku z kimchi wg Piotra Ogińskiego

5.0
(24)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Schab to mięso, które często gości na polskich stołach. Dlatego proponuję Wam przepis na pikantny schab po koreańsku z dodatkiem domowej kapusty kimchi.

Składniki:

Na kimchi:

kapusta pekińska 500 gramów
sól 40 gramów
woda 250 mililitrów
mąka ryżowa 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
sos rybny 2 łyżeczki
cebula 1 sztuka
sos sojowy 40 mililitrów
czosnek 5 ząbków
imbir 5 cm
zielona cebulka 3 sztuki
chili Prymat 3 łyżeczki

Mięso:

schab 300 gramów
sos sojowy 50 mililitrów
imbir 2-3 cm
czosnek 2-3 ząbki
zielona cebulka 1 sztuka
cukier 1 łyżeczka
pasta gochujang 80 gramów
olej sezamowy 2 łyżeczki
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
prażony sezam 15 gramów

Porada

Uwaga! Przygotowanie kapusty kimchi wymaga 4-6 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: schab po koreańsku z kimchi wg Piotra Ogińskiego

Kapusta kimchi:

Umytą i potarganą na 4-5 cm części kapustę solimy i dokładnie mieszamy oraz ugniatamy, tak by puściła soki, po czym odstawiamy na 5 minut.

W tym czasie do zimnej wody dodajemy mąki ryżowej oraz sól i dokładnie mieszamy, tak by powstał jednolity roztwór, po czym zagotowujemy go i odstawiamy.

Do miski wsypujemy cukier, sos rybny, sos sojowy, dodajemy cebulę białą oraz zieloną, czosnek, imbir oraz chili, całość mieszamy aż cukier się rozpuści.

Kiedy cukier się całkowicie rozpuści, do marynaty dodajmy nasz roztwór z soli oraz mąki, mieszamy i dorzucamy kapustę, całość przykrywamy talerzem, dociążamy tak by cała kapusta była zanurzona w marynacie, i odstawiamy na 4 do 6 dni.

Schab:

Schab kroimy w cienkie paski, tak jak na filmie. W misce łączymy sos sojowy, imbir, czosnek, cebulkę, cukier oraz pastę gochujang, dokładnie mieszamy i dodajemy pokrojony schab. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju sezamowym, wraz z marchewką oraz cebulą przez 6-7 minut.

Do gotowego dania dodajemy prażony sezam oraz zieloną cebulkę, mieszamy i podajemy z kapustą kimchi.

Smacznego!

Jeśli lubicie dania ze schabu, koniecznie wypróbujcie także przepis na schab z ziemniakami i kapustą po chińsku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna 12.11.2022 12:10
Zabiłeś olej sezamowy. Nie smaży się na oleju prażonym sezamowy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak