Pulpety wieprzowe z ziemniaczanym purée

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Pyszna propozycja na obiad - pulpety z ziemniaczanym purée.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 gramów
  • szczypior dymki

    3 gałązki
  • nasiona chia

    2 łyżki
  • Grill przyprawa klasyczna Prymat

    2 łyżeczki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukinia

    2 sztuki
  • Bazylia suszona Prymat

    2 łyżki
  • masło

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulkę dymkę drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego cebulkę, nasiona chia, przyprawę grill klasyczny, sól i wszystko razem wymieszaj. Gotowe mięso odstaw do lodówki na 30 minut.

Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z mięsa uformuj pulpeciki i układaj je na blaszce w niewielkim odstępnie od siebie. Piecz w 170°C przez 10 minut. Po minutach obróć pulpeciki i piecz kolejne 10 minut.

W międzyczasie  pokrój cukinie w słupki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cukinię. Całość dopraw solą i bazylią, pamiętając o ciągłym mieszaniu.

Gotowe pulpeciki podawaj z cukinią oraz ziemniaczanym purée.

Cukinię i klopsiki podawaj z purée ziemniaczanym.

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat