Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mięso mielone wieprzowe
500 gramów -
szczypior dymki
3 gałązki -
nasiona chia
2 łyżki -
Grill przyprawa klasyczna Prymat
2 łyżeczki -
sól
1 łyżeczka -
cukinia
2 sztuki -
Bazylia suszona Prymat
2 łyżki -
masło
3 łyżki
Sposób przygotowania
Cebulkę dymkę drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego cebulkę, nasiona chia, przyprawę grill klasyczny, sól i wszystko razem wymieszaj. Gotowe mięso odstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z mięsa uformuj pulpeciki i układaj je na blaszce w niewielkim odstępnie od siebie. Piecz w 170°C przez 10 minut. Po minutach obróć pulpeciki i piecz kolejne 10 minut.
W międzyczasie pokrój cukinie w słupki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cukinię. Całość dopraw solą i bazylią, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Gotowe pulpeciki podawaj z cukinią oraz ziemniaczanym purée.
Cukinię i klopsiki podawaj z purée ziemniaczanym.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się