Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety wieprzowe z ziemniaczanym purée
Cebulkę dymkę drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski i dodaj do niego cebulkę, nasiona chia, przyprawę grill klasyczny, sól i wszystko razem wymieszaj. Gotowe mięso odstaw do lodówki na 30 minut.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Z mięsa uformuj pulpeciki i układaj je na blaszce w niewielkim odstępnie od siebie. Piecz w 170°C przez 10 minut. Po minutach obróć pulpeciki i piecz kolejne 10 minut.
W międzyczasie pokrój cukinie w słupki. Rozpuść masło na patelni i dodaj cukinię. Całość dopraw solą i bazylią, pamiętając o ciągłym mieszaniu.
Gotowe pulpeciki podawaj z cukinią oraz ziemniaczanym purée.
Cukinię i klopsiki podawaj z purée ziemniaczanym.