Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wytrawna tarta z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella

2.0
(5)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Tarta z rybą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i mięciutką tatrę ze świeżym łososiem, szpinakiem i puszystą masą z sera, śmietanki i jajek.

Składniki:

CIASTO

mąka 200 gramów
masło 125 gramów
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka

NADZIENIE

surowy łosoś 250 gramów
szpinak baby 200 gramów
czosnek 1 ząbek
śmietanka 36% 200 mililitrów
tarty ser mozzarella 150 gramów
jajko 4 sztuki
masło 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
Oregano suszone Prymat 0.5 łyżeczki
Pieprz w młynku Prymat 4 szczypty
sól 4 szczypty

Porada

Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień. Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Wytrawna tarta z łososiem, szpinakiem i serem mozzarella

Tarta z łososiem i szpinakiem to sprawdzony przepis na wyśmienite danie, które pokocha cała rodzina. 

Dowiedz się:

  • jak przygotować kruche ciasto do tarty?
  • jaka blacha jest potrzebna do pieczenia?
  • jak zmiksować masę do przygotować masę na tartę? 
  • jakich przypraw użyć? 
  • jak długo piec tartę?

KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, płaską łyżeczkę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy* wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.

* BLASZKA: 24 cm forma do tarty

KROK 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

KROK 4. Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.

KROK 5. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.

Gotową tartę z łososiem i szpinakiem podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak