Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

odc. 36 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cebula

    500 g
  • olej do smażenia

  • boczek wędzony

    200 g
  • ser gruyere

    80 g
  • żółtka

    2 szt.
  • mleko

    200 ml
  • śmietana 36%

    200 ml
  • tymianek

  • gałka muszkatołowa mielona

  • ogóreczki konserwowe

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Ciasto

  • mąka

    200 g
  • masło

    100 g
  • sól morska

  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na niej pokrojoną w pióra cebulę. Na drugiej patelni smażymy boczek (bez dodatkowego tłuszczu).
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, dodając wodę i doprawiając solą. Posypujemy stolnicę/ blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na średniej grubości płat. Formę do tarty smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Ciastem wykładamy formę.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Nakłuwamy spód ciasta widelcem.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Układamy na spodzie folię aluminiową, wysypujemy na nią np. fasolę (która nie spali się w piekarniku a jednocześnie swoim ciężarem przytrzyma ciasto w trakcie pieczenia).
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 10-15 min. Po 10 min sprawdzamy.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Cebulę doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem Prymat.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Do miski wlewamy mleko i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszamy i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy starty ser. Usmażoną cebulę przekładamy do naczynia, aby ostygła.
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy folię i fasolę z wierzchu. W misce mieszamy cebulę z boczkiem i przygotowaną śmietaną.
Krok 9 - Doradca Smaku II, odc. 36: Tarta z cebulą i boczkiem jak w Strasburgu foto
Na upieczone ciasto wkładamy przygotowany farsz. Resztą sosu śmietanowego polewamy farsz z wierzchu. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 180-190 ° C na ok. 30-40 min, ale tu także sprawdzamy nożem stopień upieczenia (jeśli nóż jest czysty ciasto jest upieczone). Tartę podajemy z ogóreczkami konserwowymi Smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

PannaP

06.04.2014 20:03
Danie - pycha! Co prawda u mnie, po wyjęciu z piekarnika tarta puściła trochę "wody", ale podejrzewam że to przez cebulę, której dobrze nie odparowałam. Polecam każdemu, nawet laikowi. Przepis prosty, szybki, a danie bardzo dobre i sycące :) P.S. - Jedynym mankamentem jest brak informacji jakiej wielkości forma do tarty została użyta. Ja użyłam 23cm :) Pozdrawiam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat