Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wyposzczony żurek

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas na żur 1 szklanka
cebula 2 sztuki
kiełbasa chuda 20 dag
olej 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
włoszczyzna (bez kapusty)
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wyposzczony żurek

1.
Włoszczyznę i cebulę obieramy,kroimy. Warzywa oprócz cebuli zalewamy w garnku wodą ,dodajemy liść laurowy,ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego ,solimy i gotujemy 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
2.
Odcedzamy wywar, warzywa odrzucamy,zalewamy zakwasem,gotujemy.
3.
Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę ,przesmażamy na rozgrzanym oleju z cebulą,razem z tłuszczem wlać do zupy,doprawić do smaku solą i majerankiem,zagotować. Mąkę rozrobić ze śmietaną i chochlą zupy ,wszytko wymieszać.Zagotować i odstawić

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 19.10.2014 16:30
bardzo smaczny żurek
Konczi 19.10.2014 14:03
ja lubię taki żurek :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak