Wołowina z kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    500 g
  • imbir

    1 kawałek
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej sezamowy

    1 łyżka
  • sos sojowy

    3 łyżki
  • sake

    1 łyżka
  • kapusta pekińska

    1/3 szt
  • grzyby mun

    90 g
  • bambus pędy

    100 g
  • kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta. Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 25.04.2014 08:40
Smaczny obiadek ;)
Wiesława1 25.04.2014 07:23
chętnie bym spróbowała
berys18 25.04.2014 07:21
smakowicie wyglada
Maria 70 24.04.2014 23:27
Smaczne danie.
Megg 24.04.2014 22:58
Pyszny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat