odc. 4 Doradca Smaku

Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    400 g
  • kapusta pekińska

    1 szt. (średnia)
  • por

    1 szt.
  • papryka zielona

    1 szt.
  • kiełki sojowe

    50 g
  • Kardamon mielony Prymat

  • soja

    15 ml (jasna)
  • ocet ryżowy

    20 ml
  • olej

  • olej sezamowy

    20 ml
  • Imbir mielony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku foto
Kapustę, por oraz paprykę kroimy cienkie w paski. Pokrojone warzywa mieszamy z kiełkami i odstawiamy na chwilę.
Krok 2 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku foto
Wołowinę kroimy w cienkie kawałki i smażymy w dwóch partiach w woku na mocno rozgrzanym oleju. W trakcie smażenia mięso posypujemy do smaku solą, imbirem, oraz papryką ostrą. Ważne, aby w trakcie smażenia olej był cały czas bardzo gorący. Obsmażone kawałki wołowiny odkładamy do osobnego naczynia.
Krok 3 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku foto
Po wyjęciu ostatniej partii mięsa wrzucamy do rozgrzanego woka pokrojone wcześniej warzywa z kiełkami i smażymy. Doprawiamy do smaku pieprzem, kardamonem, imbirem oraz papryką ostrą. Następnie wlewamy odrobinę octu ryżowego i mieszamy aby nieco odparował. Dodajemy niewielką ilość sosu sojowego.
Krok 4 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku foto
Gdy warzywa są już miękkie wrzucamy obsmażone kawałki mięsa i mieszamy. Całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Krok 5 - Doradca Smaku II odc. 4, Wołowina po chińsku foto
Podajemy w głębszych naczyniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lucyna Albinska 30.12.2015 20:29
5 smak jest gorzki
wioleczka83 12.11.2014 22:36
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat