Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku

Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwicy wołowej

    600 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło

    2 łyżki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • wino białe wytrawne

    2 łyżki
  • borowiki

    200 g (mrożone)
  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Przyprawa do wołowiny klasyczna Prymat

    4 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • tymianek

    4 gałązki (świeżego)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku

Kroki postępowania

Krok 1 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
Przygotować marynatę, łącząc ze sobą olej, musztardę, miód, przyprawę do wołowiny i sos sojowy. Oczyszczoną i pokrojoną na medaliony polędwicę zamarynować i odstawić do lodówki na ok. 6 godzin.
Krok 3 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
Rozmrożone grzyby pokroić na mniejsze części, cebulę w kostkę, a czosnek w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażyć grzyby z cebulą i czosnkiem. Podlać winem, dodać masło i tymianek. Następnie dodać natkę pietruszki, sok z cytryny i doprawić do smaku solą czosnkową i pieprzem.
Krok 4 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
Na patelni grillowej usmażyć polędwicę tak, aby w środku pozostała krwista. Pod koniec pieczenia podlać mięso pozostałą marynatą.
Krok 5 - Polędwica wołowa marynowana podana z borowikami z masłem cytrynowym i ziołowym - Krok po kroku foto
Polędwiczki podawać z aromatycznymi grzybami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Malgorzata549 24.09.2013 08:54
świetny pomysł
strzelec02 19.05.2013 20:54
poezja smaku
Barbara13 17.05.2013 13:45
Aż ślinka cieknie :)
Kolorowa 17.05.2013 11:11
Bardzo interesujące smaki, muszę sobie przygotować.
IZABELA29 16.05.2013 17:10
przepyszna propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat