Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, a to wszystko w pikantnym sosie Srirarcha - pyszności inspirowane daniami street food z kuchni azjatyckiej.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wołowa

    1/2 kilograma
  • sos Sriracha

    2 łyżeczki
  • pieczarki

    3 sztuki
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka czerwona

    1/2 sztuki
  • kapusta pak choi

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Na marynatę:

  • olej rzepakowy

    1/2 szklanki
  • Musztarda sarepska Prymat

    2 łyżeczki
  • sos sojowy

    2 łyżki

Do smaku:

  • Stek z grilla Prymat

  • Sól morska jodowana Prymat w młynku

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Do dekoracji:

  • kolendra

  • orzeszki pinii

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17

Możesz użyć polędwicy wołowej lub rostbefu.

MARYNATA:

Do miski dodajemy olej rzepakowy, 2 łyżeczki sosu Sriracha, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Całość mieszamy i wzbogacamy o sos sojowy, oraz łyżkę przyprawy stek grill.

MIĘSO:

Polędwicę wołową kroimy w cieniutkie plastry, a następnie wkładamy do marynaty. Miskę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 15-30 minut.

Siekamy 2 ząbki czosnku, połówkę czerwonej cebuli kroimy w piórka, 3 pieczarki w plasterki, a pół czerwonej papryki w paseczki. Pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy pieczarki, czerwoną paprykę i mieszamy. Po chwili odsuwamy warzywa na bok patelni i dodajemy w puste miejsce pak choi. Danie doprawiamy solą morską i całość smażymy około minuty.

Wyjmujemy mięso z lodówki i smażymy je na drugiej patelni nie dodając tłuszczu. Po ścięciu się mięsa dodajemy usmażone już warzywa i całość dokładnie mieszamy.

PODANIE: Danie serwujemy z prażonymi orzeszkami pinii i garścią posiekanej kolendry oraz łyżeczką czarnuszki.

 

Doradca Smaku
Aby przedłużyć świeżość produktów użyjcie folii aluminiowej pamiętając, aby matowa strona folii znajdowała się wewnątrz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat