Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17
Możesz użyć polędwicy wołowej lub rostbefu.
MARYNATA:
Do miski dodajemy olej rzepakowy, 2 łyżeczki sosu Sriracha, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Całość mieszamy i wzbogacamy o sos sojowy, oraz łyżkę przyprawy stek grill.
MIĘSO:
Polędwicę wołową kroimy w cieniutkie plastry, a następnie wkładamy do marynaty. Miskę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 15-30 minut.
Siekamy 2 ząbki czosnku, połówkę czerwonej cebuli kroimy w piórka, 3 pieczarki w plasterki, a pół czerwonej papryki w paseczki. Pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy pieczarki, czerwoną paprykę i mieszamy. Po chwili odsuwamy warzywa na bok patelni i dodajemy w puste miejsce pak choi. Danie doprawiamy solą morską i całość smażymy około minuty.
Wyjmujemy mięso z lodówki i smażymy je na drugiej patelni nie dodając tłuszczu. Po ścięciu się mięsa dodajemy usmażone już warzywa i całość dokładnie mieszamy.
PODANIE: Danie serwujemy z prażonymi orzeszkami pinii i garścią posiekanej kolendry oraz łyżeczką czarnuszki.