Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(97)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Soczyste kawałki wołowiny z chrupiącymi warzywami, a to wszystko w pikantnym sosie Srirarcha - pyszności inspirowane daniami street food z kuchni azjatyckiej.

Składniki:

polędwica wołowa 1/2 kilograma
sos Sriracha 2 łyżeczki
pieczarki 3 sztuki
cebula czerwona 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
kapusta pak choi 1 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżki

Na marynatę:

olej rzepakowy 1/2 szklanki
Musztarda sarepska Prymat 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżki

Do smaku:

Stek z grilla Prymat
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Czarnuszka nasiona Prymat

Do dekoracji:

kolendra
orzeszki pinii

Porada

Aby przedłużyć świeżość produktów użyjcie folii aluminiowej pamiętając, aby matowa strona folii znajdowała się wewnątrz.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Wołowina z sosem Sriracha, odc. 17

Możesz użyć polędwicy wołowej lub rostbefu.

MARYNATA:

Do miski dodajemy olej rzepakowy, 2 łyżeczki sosu Sriracha, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Całość mieszamy i wzbogacamy o sos sojowy, oraz łyżkę przyprawy stek grill.

MIĘSO:

Polędwicę wołową kroimy w cieniutkie plastry, a następnie wkładamy do marynaty. Miskę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na minimum 15-30 minut.

Siekamy 2 ząbki czosnku, połówkę czerwonej cebuli kroimy w piórka, 3 pieczarki w plasterki, a pół czerwonej papryki w paseczki. Pak choi przekrawamy wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy czosnek z cebulą, a następnie dodajemy pieczarki, czerwoną paprykę i mieszamy. Po chwili odsuwamy warzywa na bok patelni i dodajemy w puste miejsce pak choi. Danie doprawiamy solą morską i całość smażymy około minuty.

Wyjmujemy mięso z lodówki i smażymy je na drugiej patelni nie dodając tłuszczu. Po ścięciu się mięsa dodajemy usmażone już warzywa i całość dokładnie mieszamy.

PODANIE: Danie serwujemy z prażonymi orzeszkami pinii i garścią posiekanej kolendry oraz łyżeczką czarnuszki.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak