Wołowina po węgiersku z ziemniakami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wołowina po węgiersku to długo duszone mięso z warzywami. Do tego dania pasują pieczone ziemniaczki i dowolna surówka, na przykład z kapusty białej lub czerwonej.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karkówka wołowa

    800 gramów
  • marchew

    3 sztuki
  • pietruszka

    2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • boczek

    100 gramów
  • liście laurowe Prymat

    3 sztuki
  • woda

    100 mililitrów
  • ziemniaki

    8 sztuk
  • cukier

    4 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • sól morska Prymat

    do smaku
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pokrój mięso na cztery części. Dopraw każdy kawałek solą i pieprzem.

W garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oleju słonecznikowego. Smaż mięso z każdej strony.

Obierz pietruszkę i marchewkę, następnie pokrój w duże kostki. Warzywa dodaj do garnka. Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki i dodaj do garnka. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw suszonym czosnkiem i pieprzem. Do garnka dodaj pokrojony w paski boczek, 3 liście laurowe oraz wodę. 

Całość przykryj pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C do momentu aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki, lekko podgotuj. Ziemniaki przełóż na blaszkę do pieczenia, posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz do zarumienienia w rozgrzanym do 210°C piekarniku.

Z garnka wyjmij mięso oraz liście laurowe. Podgrzej patelnię i skarmelizuj na niej cukier.

Do garnka dodaj musztardę i skarmelizowany cukier, całość dokładnie zblenduj.

Mięso podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat