Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po węgiersku z ziemniakami
Pokrój mięso na cztery części. Dopraw każdy kawałek solą i pieprzem.
W garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oleju słonecznikowego. Smaż mięso z każdej strony.
Obierz pietruszkę i marchewkę, następnie pokrój w duże kostki. Warzywa dodaj do garnka. Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki i dodaj do garnka. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw suszonym czosnkiem i pieprzem. Do garnka dodaj pokrojony w paski boczek, 3 liście laurowe oraz wodę.
Całość przykryj pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C do momentu aż mięso będzie miękkie.
Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki, lekko podgotuj. Ziemniaki przełóż na blaszkę do pieczenia, posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz do zarumienienia w rozgrzanym do 210°C piekarniku.
Z garnka wyjmij mięso oraz liście laurowe. Podgrzej patelnię i skarmelizuj na niej cukier.
Do garnka dodaj musztardę i skarmelizowany cukier, całość dokładnie zblenduj.
Mięso podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami.