Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po węgiersku z ziemniakami

5.0
(42)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wołowina po węgiersku to długo duszone mięso z warzywami. Do tego dania pasują pieczone ziemniaczki i dowolna surówka, na przykład z kapusty białej lub czerwonej.

Składniki:

karkówka wołowa 800 gramów
marchew 3 sztuki
pietruszka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
boczek 100 gramów
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
woda 100 mililitrów
ziemniaki 8 sztuk
cukier 4 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po węgiersku z ziemniakami

Pokrój mięso na cztery części. Dopraw każdy kawałek solą i pieprzem.

W garnku rozgrzej ok. 5 łyżek oleju słonecznikowego. Smaż mięso z każdej strony.

Obierz pietruszkę i marchewkę, następnie pokrój w duże kostki. Warzywa dodaj do garnka. Obierz cebulę, pokrój na duże kawałki i dodaj do garnka. Całość wymieszaj i smaż jeszcze przez 5 minut. Dopraw suszonym czosnkiem i pieprzem. Do garnka dodaj pokrojony w paski boczek, 3 liście laurowe oraz wodę. 

Całość przykryj pokrywką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150°C do momentu aż mięso będzie miękkie.

Ziemniaki dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki, lekko podgotuj. Ziemniaki przełóż na blaszkę do pieczenia, posmaruj olejem i dopraw solą i pieprzem. Piecz do zarumienienia w rozgrzanym do 210°C piekarniku.

Z garnka wyjmij mięso oraz liście laurowe. Podgrzej patelnię i skarmelizuj na niej cukier.

Do garnka dodaj musztardę i skarmelizowany cukier, całość dokładnie zblenduj.

Mięso podawaj z warzywami i pieczonymi ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak