Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero

odc. 33 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pręga wołowa

    200 g
  • udka kurczaka

    1 szt.
  • słonina

    150 g
  • cebula

    1 szt.
  • seler naciowy

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • natka pietruszki

  • pietruszka

    1 szt.
  • fasolka szparagowa

    100 g
  • ziemniaki

    2 szt.
  • cieciorka konserwowa

    100 g
  • liść laurowy

  • goździki

  • ziele angielskie całe

  • rosół z kury

    1 kostka
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Udko z kurczaka i pręgę zalewamy zimną wodą w garnku, czekamy aż woda się zagotuje i gotujemy ok. 5 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Po tym czasie wyjmujemy mięso, wylewamy wodę, płuczemy garnek i ponownie wkładamy mięso zalewając je czystą zimną wodą.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Przygotowujemy włoszczyznę Bouquet garni. Zawijamy w kawałki pora seler naciowy, natkę pietruszki i liść laurowy, wszystko dokładnie obwiązując nitką. Wrzucamy do garnka tak, żeby część nitki wystawała poza garnek – będzie później łatwiej wyciągnąć włoszczyznę z zupy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Następnie kroimy cebulę w kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy 4-5 ziarenek ziela angielskiego oraz kilka goździków. Dodajemy kostkę rosołową i kawałek słoniny. Gotujemy zupę co najmniej przez godzinę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Kurczak ugotuje się szybciej i będzie trzeba go wcześniej wyciągnąć, pozostawiając w zupie pręgę do dalszego gotowania.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
20 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy namoczoną wcześniej przez całą noc cieciorkę, a z zupy wyciągamy włoszczyznę.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, pokrojonego selera i pietruszkę.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
W tym czasie przygotowujemy fasolkę szparagową. Do rondelka wlewamy wodę i mocno ją solimy. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzucamy fasolkę i gotujemy 5 minut tak by była al dente. Po tym czasie odcedzamy i odkładamy gotową do innego naczynia.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Następnie kroimy mięso (kurczaka w kawałki, pręgę w plasterki) i wrzucamy z powrotem do zupy razem z fasolką szparagową. Czekamy aż wszystkie składniki się zagrzeją i zupę można podawać.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 33: Hiszpańska zupa puchero foto
Bon apetit!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat