Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ogon wołowy
500 g
ciasto francuskie
300 g
cebula
1 szt.
por
1 szt.
pomidor
1 szt.
mąka
10 g
wino czerwone wytrawne
100 ml
woda
1 l
cukier
10 g
marchewka
1 szt.
jajko
1 szt.
Ziele angielskie całe Prymat
Sklep Prymat
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Ogon wołowy kroimy pomiędzy kręgami na kawałki.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
2
Połowę pora, cebulę oraz pomidora kroimy.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
3
Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i pora. Pomidor dodajemy później dlatego, że puści wodę i wtedy nie bylibyśmy w stanie usmażyć mięsa. Gdy cebula i por lekko się zeszklą dodajemy przyprawione przyprawą do pieczeni mięso i smażymy do zrumienienia.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
4
Następnie dodajemy 3-5 ziarenek ziela angielskiego, dodajemy pomidora i odrobinę mąki, tak by sos lekko się zagęścił. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
5
Dolewamy wino ciągle mieszając.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
6
Dodajemy przyprawę do pieczeni i wodę tak aby przykryła wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szczyptę cukru.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
7
Zmniejszamy ogień i dusimy. W międzyczasie kroimy pozostałą część pora i marchewkę w bardzo drobną kostkę. W osobnym garnku gotujemy marchewkę z porem na pół twardo. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i studzimy.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
8
Resztę sosu miksujemy i przecedzamy przez sitko, tak aby powstał gładki sos. Dodajemy do sosu marchewkę i pora.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
9
Ugotowane ogony wołowe oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i dodajemy taką ilość sosu aby smaki się połączyły. Należy pamiętać, żeby nie było nadmiernej ilości płynu bo będziemy wykładać farsz mięsny na ciasto francuskie.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
10
Z ciasta wykrawamy prostokąty. Zawijamy boki do środka, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do pieca na około 10-12 minut.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
11
Z upieczonych prostokątów ciasta francuskiego wykrawamy środki i ...
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
12
...wypełniamy je przygotowanym mięsnym farszem.
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
13
Na wierzch kładziemy wycięty wcześniej prostokąt z ciasta francuskiego i dekorujemy.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak