odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogon wołowy

    500 g
  • ciasto francuskie

    300 g
  • cebula

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • mąka

    10 g
  • wino czerwone wytrawne

    100 ml
  • woda

    1 l
  • cukier

    10 g
  • marchewka

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • ziele angielskie całe

  • Przyprawa do pieczeni

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Ogon wołowy kroimy pomiędzy kręgami na kawałki.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Połowę pora, cebulę oraz pomidora kroimy.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Do garnka wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę i pora. Pomidor dodajemy później dlatego, że puści wodę i wtedy nie bylibyśmy w stanie usmażyć mięsa. Gdy cebula i por lekko się zeszklą dodajemy przyprawione przyprawą do pieczeni mięso i smażymy do zrumienienia.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Następnie dodajemy 3-5 ziarenek ziela angielskiego, dodajemy pomidora i odrobinę mąki, tak by sos lekko się zagęścił. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Dolewamy wino ciągle mieszając.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Dodajemy przyprawę do pieczeni i wodę tak aby przykryła wszystkie składniki. Na koniec dodajemy szczyptę cukru.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Zmniejszamy ogień i dusimy. W międzyczasie kroimy pozostałą część pora i marchewkę w bardzo drobną kostkę. W osobnym garnku gotujemy marchewkę z porem na pół twardo. Kiedy mięso będzie miękkie wyciągamy je i studzimy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Resztę sosu miksujemy i przecedzamy przez sitko, tak aby powstał gładki sos. Dodajemy do sosu marchewkę i pora.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Ugotowane ogony wołowe oddzielamy od kości i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka i dodajemy taką ilość sosu aby smaki się połączyły. Należy pamiętać, żeby nie było nadmiernej ilości płynu bo będziemy wykładać farsz mięsny na ciasto francuskie.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Z ciasta wykrawamy prostokąty. Zawijamy boki do środka, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do pieca na około 10-12 minut.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Z upieczonych prostokątów ciasta francuskiego wykrawamy środki i ...
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
...wypełniamy je przygotowanym mięsnym farszem.
Krok 13 - Doradca Smaku, odc. 7: Ogon wołowy w cieście francuskim foto
Na wierzch kładziemy wycięty wcześniej prostokąt z ciasta francuskiego i dekorujemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat