Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pręga wołowa
700 g -
słonina
100 g -
cebula duża
1 szt. -
papryka biała
2 szt. -
pomidory
2 duże szt. -
wino czerwone wytrawne
400 ml -
Czosnek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Papryka węgierska słodka mielona Prymat
2 łyżki -
Pieprz czarny mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Kminek mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
2 liście -
sól do smaku
-
ziemniaki
1 kg
Sposób przygotowania
Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku.
Papryki pokrój w paski a pomidory w kostkę i dodaj do garnka.
Dopraw suszonym czosnkiem i papryką węgierską.
Wołowinę pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka. Wymieszaj.
Wlej połowę czerwonego wina i ponownie wymieszaj.
Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Dodaj liście laurowe.
Dolej wodę, by przykryła mięso i duś przez ok. 1 godzinę.
Dolej pozostałe 200 ml wina i duś jeszcze przez 1 godzinę.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu.
Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolej wodę.
Podawaj z korniszonami i pomidorami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się