Gulasz wołowy z papryką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Gulasz można zrobić na wiele sposobów. Tutaj zobaczycie jak ugotować pyszny, aromatyczny gulasz z pręgi wołowej z papryką. Kilka kluczowych przypraw jest sekretem smaku tego dania. Zobacz jakich.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pręga wołowa

    700 g
  • słonina

    100 g
  • duża cebula

    1 szt.
  • papryka biała

    2 szt.
  • pomidory

    2 duże szt.
  • wino czerwone wytrawne

    400 ml
  • Czosnek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka węgierska słodka mielona Prymat

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kminek mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 liście
  • sól do smaku

  • ziemniaki

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku.

Papryki pokrój w paski a pomidory w kostkę i dodaj do garnka.

Dopraw suszonym czosnkiem i papryką węgierską.

Wołowinę pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka. Wymieszaj.

Wlej połowę czerwonego wina i ponownie wymieszaj.

Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Dodaj liście laurowe.

Dolej wodę, by przykryła mięso i duś przez ok. 1 godzinę.

Dolej pozostałe 200 ml wina i duś jeszcze przez 1 godzinę.

Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu.

Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolej wodę.

Podawaj z korniszonami i pomidorami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat