Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z papryką
Słoninę i cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij w garnku.
Papryki pokrój w paski a pomidory w kostkę i dodaj do garnka.
Dopraw suszonym czosnkiem i papryką węgierską.
Wołowinę pokrój w grubą kostkę i dodaj do garnka. Wymieszaj.
Wlej połowę czerwonego wina i ponownie wymieszaj.
Dopraw pieprzem, kminkiem i solą. Dodaj liście laurowe.
Dolej wodę, by przykryła mięso i duś przez ok. 1 godzinę.
Dolej pozostałe 200 ml wina i duś jeszcze przez 1 godzinę.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do gulaszu.
Gotuj na wolnym ogniu aż ziemniaki zmiękną. W razie potrzeby dolej wodę.
Podawaj z korniszonami i pomidorami.