Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Włoskie pierożki tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Tortellini, czyli małe, zgrabne, nafaszerowane smakowitym nadzieniem włoskie pierożki to produkt niezwykle wszechstronny. Możecie ugotować je i polać masłem smakowym, przygotować z nich sałatkę albo zapiec w sosie pomidorowym.

Składniki:

Sos pomidorowy

passata pomidorowa 500 mililitr
cebula szalotka 2 szt.
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Tortellini

tortellini 1 opakowanie
rukola 1 garść
mozarella 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Włoskie pierożki tortellini zapiekane w sosie pomidorowym

Klasyczne włoskie pierożki wypełnione nadzieniem mięsnym. Połączone z aromatycznym, pomidorowym sosem doprawionym aromatycznymi ziołami i przyprawami tworzą pożywny i zdrowy posiłek.

Tortellini zapiekane w sosie pomidorowym to doskonała opcja na obiad lub kolację, która zadowoli każdego smakosza. Jest to również świetna alternatywa dla tradycyjnego makaronu.

Pierożki gotuję wg opisu na opakowaniu. Cebulkę siekam i podsmażam na łyżce masła. Dodaję do niej przyprawy by się lekko podgrzały. Zalewam passatą i chwilę podsmażam.

Do naczynia żaroodpornego przekładam ugotowane pierożki, zalewam je sosem pomidorowym, całość posypuję tartą mozarellą.

Piekę w piecu nagrzanym do 180 stopni ok 10-12 minut by ser się rozpuścił. 

Włoskie pierożki tortellini zapiekane w sosie pomidorowym podawaj z rukolą i pestkami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak