Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Podudzia kurczaka po włosku, odc. 9

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(189)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co ciekawego i pysznego można przyrządzić z mięsa kurczaka? Na przykład połączyć go z pomidorami, czarnymi oliwkami i dużą ilością oregano.

Składniki:

Mięso:

podudzia z kurczaka zagrodowego 8 sztuk

Marynata:

Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
olej rzepakowy 0,5 szklanki
Musztarda czeska Prymat 3 łyżeczki
syrop klonowy 2 łyżki

Zalewa:

cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
czosnek posiekany 2-3 ząbki
pomidory suszone Smak 8 sztuk
kapary całe Smak 3 łyżki
oliwki czarne Smak 15 sztuk
rosół z kury 2 szklanki
pomidor pelati 400 mililitrów

Do dekoracji:

bazylia świeża kilka
parmezan kilka plastrów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Oregano suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Podudzia kurczaka po włosku, odc. 9

Osuszone podudzia z kurczaka nacieramy połączonymi wszystkimi składnikami marynaty. Marynujemy ok. 30 minut.

W garnku na rozgrzanym oleju smażymy mięso z każdej strony na złoty kolor. Do miski po podudziach wlewamy rosół i mieszamy z pozostałą marynatą robiąc zalewę. Podudzia do połowy zalewamy bulionem i dusimy.

Na patelni na oleju smażymy cebulę oraz czosnek, które następnie dorzucamy do garnka. Kolejno dodajemy oliwki, kapary, pomidory pelati i suszone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano i dusimy na wolnym ogniu około ½ godziny.

Tak przygotowane podudzia podajemy posypując parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AnaK 4 tygodnie temu
Wyśmienite!
Bożena Matuszczyk 19.09.2018 09:29
Smakowite i kuszące podudzia;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak