Co na obiad: Kurczak w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Orzeźwiające dania z wykorzystaniem sprawdzonych produktów, to idealny pomysł na obiad latem. Wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie cytrynowym, który z dodatkiem prażonych migdałów, "włosów" z cukinii i świeżego szpinaku, ocenicie na 6 gwiazdek w skali 5! Spróbujcie sami! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ziemniaki:

  • młode ziemniaki

    podgotowane 250 g
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Oregano suszone Prymat

    2 łyżeczki
  • bulion

    100 ml
  • olej

    2 łyżeczki
  • czerwona cebula

    1 sztuka

Kurczak w sosie cytrynowym:

  • pierś z kurczaka duża

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta
  • Tymianek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • szałwia

    3 liście
  • bulion

    150 ml
  • pomidorki koktajlowe

    5 sztuk
  • sok z połowy cytryny

  • masło

    30 g
  • migdały prażone

    20 g
  • włosy z cukinii

    1/3 sztuki
  • szpinak świeży

    garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

Ziemniaki przekładamy na blaszkę lub patelnię z metalową rączką, polewamy je oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy bulion i dodajemy czerwoną cebulę. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 minut.

Pierś z kurczaka dzielimy w sposób pokazany na filmie, następnie kurczaka oraz mąkę pieprzymy i solimy, do mąki dodajemy też tymianek i w tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka z każdej strony.

Gotowe piersi smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 4 minuty minuty z każdej strony(po obróceniu kurczaka na druga stronę dodajemy liście szałwii). Następnie całość zalewamy bulionem i redukujemy go o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy pomidorki koktajlowe i wciskamy sok z cytryny.

Następnie dodajemy zimne masło, które energicznym mieszaniem wbijamy do sosu, tak by go zagęścić. Gotowego kurczaka ściągamy z patelni, dodajemy migdały, włosy z cukinii oraz szpinak, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

Kurczaka podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat