Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
Ziemniaki przekładamy na blaszkę lub patelnię z metalową rączką, polewamy je oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy bulion i dodajemy czerwoną cebulę. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 minut.
Pierś z kurczaka dzielimy w sposób pokazany na filmie, następnie kurczaka oraz mąkę pieprzymy i solimy, do mąki dodajemy też tymianek i w tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka z każdej strony.
Gotowe piersi smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 4 minuty minuty z każdej strony(po obróceniu kurczaka na druga stronę dodajemy liście szałwii). Następnie całość zalewamy bulionem i redukujemy go o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy pomidorki koktajlowe i wciskamy sok z cytryny.
Następnie dodajemy zimne masło, które energicznym mieszaniem wbijamy do sosu, tak by go zagęścić. Gotowego kurczaka ściągamy z patelni, dodajemy migdały, włosy z cukinii oraz szpinak, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.
Kurczaka podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!