Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co na obiad: Kurczak w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego

5.0
(29)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 1 - 2 os.

Orzeźwiające dania z wykorzystaniem sprawdzonych produktów, to idealny pomysł na obiad latem. Wypróbujcie przepis na kurczaka w sosie cytrynowym, który z dodatkiem prażonych migdałów, "włosów" z cukinii i świeżego szpinaku, ocenicie na 6 gwiazdek w skali 5! Spróbujcie sami! 

Składniki:

Ziemniaki:

młode ziemniaki
podgotowane 250 g
Sól himalajska Prymat w młynku
szczypta
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Oregano suszone Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
bulion
100 ml
olej
2 łyżeczki
cebula czerwona
1 sztuka

Kurczak w sosie cytrynowym:

pierś z kurczaka duża
1 sztuka
mąka pszenna
100 g
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta
Sklep Prymat
Sól himalajska Prymat w młynku
szczypta
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
olej do smażenia
szałwia
3 liście
bulion
150 ml
pomidorki koktajlowe
5 sztuk
sok z połowy cytryny
masło
30 g
migdały prażone
20 g
włosy z cukinii
1/3 sztuki
szpinak świeży
garść

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Kurczak w sosie cytrynowym wg Piotra Ogińskiego

Przygotowanie:

Ziemniaki przekładamy na blaszkę lub patelnię z metalową rączką, polewamy je oliwą, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i dokładnie mieszamy, następnie dolewamy bulion i dodajemy czerwoną cebulę. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 15-20 minut.

Pierś z kurczaka dzielimy w sposób pokazany na filmie, następnie kurczaka oraz mąkę pieprzymy i solimy, do mąki dodajemy też tymianek i w tak przygotowanej panierce obtaczamy kurczaka z każdej strony.

Gotowe piersi smażymy na rozgrzanym oleju przez ok 4 minuty minuty z każdej strony(po obróceniu kurczaka na druga stronę dodajemy liście szałwii). Następnie całość zalewamy bulionem i redukujemy go o połowę. Do zredukowanego bulionu dodajemy pomidorki koktajlowe i wciskamy sok z cytryny.

Następnie dodajemy zimne masło, które energicznym mieszaniem wbijamy do sosu, tak by go zagęścić. Gotowego kurczaka ściągamy z patelni, dodajemy migdały, włosy z cukinii oraz szpinak, całość dokładnie mieszamy i wykładamy na talerz.

Kurczaka podajemy wraz z pieczonymi ziemniakami. Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak