Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie ziołowo-cytrynowym

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Delikatne filety kurczaka w sosie cytrynowo-ziołowym z kolorowymi warzywami: bakłażanem, papryką i cukinią. Zobacz, jak zrobić ten pyszny posiłek!

Składniki:

Mięso:

filety z kurczaka 4 sztuki
Oregano suszone Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Sos:

bulion drobiowy 200 mililitrów
skórka cytrynowa z 1 owocu
sok z cytryny z 1/2 owocu
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
Oregano suszone Prymat 1 łyżka
masło 50 gramów

Warzywa:

olej słonecznikowy 4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
bakłażan 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cukinia 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie ziołowo-cytrynowym

Przekrój wzdłuż filety z kurczaka, dopraw solą i suszonym oregano.

W garnku zagotuj bulion drobiowy. Dodaj do niego skórkę startą z jednej cytryny, sok z połowy cytryny i dodaj zioła: bazylię oraz oregano.

Gotuj na wysokim ogniu w celu redukcji bulionu o połowę. Pod koniec gotowania, gdy bulion już prawie wyparuje - dodaj masło i wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Warzywa pokrój w dużą kostkę 3x3 cm, a następnie obtocz w mieszance oleju słonecznikowego i ziół prowansalskich.

Rozpocznij smażenie filetów na grillu (lub patelni grillowej) wraz z warzywami.

Kurczaka z warzywami polej sosem!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak