Pierś z kurczaka w sosie ziołowo-cytrynowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Delikatne filety kurczaka w sosie cytrynowo-ziołowym z kolorowymi warzywami: bakłażanem, papryką i cukinią. Zobacz, jak zrobić ten pyszny posiłek!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso:

  • filety z kurczaka

    4 sztuki
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1,5 łyżeczki

Sos:

  • bulion drobiowy

    200 mililitrów
  • skórka cytrynowa

    z 1 owocu
  • sok z cytryny

    z 1/2 owocu
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • Oregano suszone Prymat

    1 łyżka
  • masło

    50 gramów

Warzywa:

  • olej słonecznikowy

    4 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    3 łyżeczki
  • bakłażan

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przekrój wzdłuż filety z kurczaka, dopraw solą i suszonym oregano.

W garnku zagotuj bulion drobiowy. Dodaj do niego skórkę startą z jednej cytryny, sok z połowy cytryny i dodaj zioła: bazylię oraz oregano.

Gotuj na wysokim ogniu w celu redukcji bulionu o połowę. Pod koniec gotowania, gdy bulion już prawie wyparuje - dodaj masło i wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Warzywa obtocz w mieszance oleju słonecznikowego i ziół prowansalskich.

Rozpocznij smażenie filetów na grillu (lub patelni grillowej) wraz z warzywami.

Kurczaka z warzywami polej sosem!

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat