Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Z kodem DS10 rabat na zakupy na sklep.prymat.pl SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka w sosie ziołowo-cytrynowym

5.0
(55)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Delikatne filety kurczaka w sosie cytrynowo-ziołowym z kolorowymi warzywami: bakłażanem, papryką i cukinią. Zobacz, jak zrobić ten pyszny posiłek!

Składniki:

Mięso:

filety z kurczaka
4 sztuki
Oregano suszone Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat

Sos:

bulion drobiowy
200 mililitrów
skórka cytrynowa
z 1 owocu
sok z cytryny
z 1/2 owocu
Bazylia suszona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
Oregano suszone Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
masło
50 gramów

Warzywa:

olej słonecznikowy
4 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
3 łyżeczki
bakłażan
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
cukinia
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka w sosie ziołowo-cytrynowym

Przekrój wzdłuż filety z kurczaka, dopraw solą i suszonym oregano.

W garnku zagotuj bulion drobiowy. Dodaj do niego skórkę startą z jednej cytryny, sok z połowy cytryny i dodaj zioła: bazylię oraz oregano.

Gotuj na wysokim ogniu w celu redukcji bulionu o połowę. Pod koniec gotowania, gdy bulion już prawie wyparuje - dodaj masło i wymieszaj za pomocą trzepaczki.

Warzywa pokrój w dużą kostkę 3x3 cm, a następnie obtocz w mieszance oleju słonecznikowego i ziół prowansalskich.

Rozpocznij smażenie filetów na grillu (lub patelni grillowej) wraz z warzywami.

Kurczaka z warzywami polej sosem!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak