włoski chleb (focaccia) z cytryną i rozmarynem

włoski chleb (focaccia) z cytryną i rozmarynem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • oliwa

    2 łyżki
  • woda

    3/4 szklanki
  • drożdże suche

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1 sztuka
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • oliwa

    do posmarowania
  • sól morska

    1 (ziarnista)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać o miski, dodać drożdże, pół łyżeczki soli, wodę i oliwę. Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozciągnąć na papierze do pieczenia na blasze w dowolny, płaski kształt. Cytrynę wyszorować i pokroić w cieniutkie plastry. Rozłożyć na placku z ciasta. Rozmaryn (świeży) umyć, podzielić i ułożyć na cieście między plastrami cytryny. Pędzlem posmarować powierzchnię oliwą i posypać ziarenkami soli. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach do zrumienienia (około 20 minut). Jeść przekrojoną jak zwykłą kanapkę, bardzo ciekawie smakuje.. Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

DeRex.al

13.08.2016 13:59
A co spodziewalas się że każdy będzie taki sam?

Alex_M

06.11.2013 15:21
świetny pomysł :)

Krystyna32

30.08.2013 17:07
pyszności !

Agnieszka-87-25

26.05.2013 09:30
superowe masz przepisy, każdy to coś innego

Klausia

27.04.2013 16:05
wow, ale połączenie :D

Fiffi

10.04.2013 21:20
takiego połącznia nie spodziewałam się, a jednak...

Łukasz15

05.04.2013 09:58
Musi być pyszny

Wafelek2601

29.03.2013 21:34
Ciekawy przepis

IZABELA29

21.01.2013 09:48
smaczniutki wypiek

ben-ka

20.01.2013 11:15
Niesamowite:) ciekawa jestem jakie masz jeszcze pieczywo w zanadrzu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat