Ciasto na pizzę wg Piotra Ogińskiego

Ciasto na pizzę wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Sprawdzony przepis na pyszne, chrupiące ciasto na pizzę. Genialny i prosty przepis na pizzę. Polecam!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna typ 500

    500 gramów
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • woda

    200 mililitrów
  • drożdże suche

    4 gramy
  • sól morska Prymat

  • mąka

    do podsypywania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto mieszamy w misce, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto wyrosło, podsypujemy je łyżką mąki, wyciągamy na blat, wyrabiamy przez 1-2 minuty po czym formujemy placek, który przekładamy na spód foremki do ciasta.

Tak przygotowany spód smarujemy sosem, posypujemy serem, układamy dodatki, posypujemy oregano oraz świeżym tymiankiem.

Jeśli chcesz zobaczyć wideoprzepis, jak przygotować takie ciasto kliknij tutaj.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat