Przepis i sposób przygotowania na: Orkiszowa pizza z rukolą, gorgonzolą i burakiem
Dowiedz się:
- jak zrobić pizzę z mąki orkiszowej
- do czego można dodać ser gorgonzola
- ile piec pizzę
Kroki postępowania
Przygotować rozczyn na ciasto – w miseczce pokruszyć drożdże, dodać połowę wody, cukier wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na stolnicę przesypać mąkę, do zagłębienie wlać rozczyn, dodać sól, oliwę z oliwek i zagnieść ciasto. Wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i nie będzie kleiło się do rąk. Odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować składniki: buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, a ser gorgonzola pokruszyć.
Gdy ciasto wyrośnie, przełożyć je na blachę wysmarowaną wcześniej oliwą i uformować koło. Wierzch posmarować cienką warstwą chrzanu i układać dodatki – ser, plastry buraka. Wstawić do nagrzanego do 250 stopni piekarnika i piec około 10-12 minut.