Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Focaccia z sałatką, DS XX odc. 22

3.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Foccacia z sałatką to wyjątkowe połączenie włoskiego, chrupkiego pieczywa z sałatką z jarmużu i dodatkiem świeżych, soczystych warzyw. Koniecznie wypróbujcie to wyjątkowo ciekawe połączenie struktur, smaków i kolorów.

Składniki:

mąka pszenna typ 00 1/2 kg
woda 375 ml
drożdże suche 5 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Składniki do foccaci:

czarne oliwki Smak 20 sztuk
suszone pomidory z czosnkiem 4 łyżeczki
rozmaryn świeży 4 gałązki
oliwa 1/2 łyżki

Składniki na sałatę:

jarmuż 1 pęczek
pomidory malinowe 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
ser feta 100 g
oliwa 80 ml
cytryna 1/2 sztuki
czosnek 1 ząbek
Oregano suszone Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pistacje

Przepis i sposób przygotowania na: Focaccia z sałatką, DS XX odc. 22

Foccacia z sałatką z jarmużu i warzyw to niezwykle kolorowa propozycja lunchowa, śniadaniowa czy obiadowa. Taki włoski chlebek, który charakteryzuje się wyjątkową puszystością i chrupkością sprawdzi się jako baza do kanapek, a także przekąska do samodzielnego podjadania. Dodatek ziół i przypraw, a także świeżych gałązek rozmarynu nada pieczywu wyjątkowego smaku i aromatu. Zobaczcie jak łatwo przygotować foccacię oraz kolorową sałatkę: 

Przygotowanie focacci z sałatką:

1

Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, wlewamy wodę. Mieszamy łyżką, aby uzyskać gładkie ciasto. Dodać do ciasta odrobinę oliwy z oliwek. Całość przykryć ściereczką, odstawić do lodówki na 12 godzin. Na blachę układamy papier do pieczenia, wykładamy ciasto i formujemy prostokąt. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia.

2

Na wyrośnięte ciasto wykładamy Czarne oliwki Smak. Całość posypujemy świeżym rozmarynem, przyprawiamy Suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią Prymat i skrapiamy oliwą. Wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 230 stopni, 25 minut.

3

Świeże pomidory ze skórką kroimy w półplasterki. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie piórka. Czosnek drobno siekamy. Do miski wkładamy pokrojone warzywa, wlewamy oliwę wyciskamy sok z cytryny, dodajemy Oregano suszone Prymat.

4

Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy jarmuż, solimy i bardzo krótko obsmażamy. Jarmuż przekładamy do miski, dorzucamy pistację i ser feta pokrojony w kostkę. Sałatkę dokładnie mieszamy.

5

Gotową focaccię podajemy z sałatką.

Foccacia to dosyć prosty w przygotowaniu włoski wypiek, który jednak wymaga cierpliwości. Niezwykle ważne jest jego wyrastanie i uzyskanie pożądanego kształtu. Jeśli najdzie Was ochota na przygotowanie foccaci, to musicie uzbroić się w cierpliwość, ponieważ wyrastanie ciasta to długotrwały proces, który może zająć nawet 12 godzin. Wierzcie, że smak zrekompensuje Wam czas oczekiwania. 

Jeśli spodobał Wam się przepis na foccacię z sałatką - koniecznie wypróbujcie inne przepisy Doradcy Smaku na wyjątkowe dania: PRZEPISY

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak