Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda pokrzywa

    50 szt
  • por

    zielona część
  • cebula

    1
  • czosnek ząbki

    3
  • ziemniaki

    4
  • seler

    1/4
  • śmietana 30%

    50 ml
  • masło

    2 łyżki
  • sól i pieprz

  • szczypiorek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw foto
Zbieramy młode części pokrzyw (same czubki), myjemy pod bieżącą wodą. Pokrzywy po osuszeniu dość grubo siekamy.
Krok 2 - Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw foto
Pora kroimy w talarki, cebulę i czosnek w drobną kostkę - całość przesmażamy na maśle z dodatkiem soli i pieprzu
Krok 3 - Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw foto
Kiedy por i cebulka ładnie się zeszklą dodajemy posiekany pokrzywy i smażymy całość jeszcze 3-4 minutki. Doprawiamy solą i pieprzem
Krok 4 - Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw foto
Przesmażone z porem pokrzywy przekładamy do miseczki. Ziemniaki oraz selera kroimy w kostkę, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy sól i pieprz do smaku. Kiedy warzywa są miękkie dodajemy usmażone pokrzywy i jeszcze chwilę gotujemy.
Krok 5 - Wiosenna zupa krem z młodych pokrzyw foto
Całość miksujemy na jednolity krem (można potem jeszcze doprawić). Zupkę podajemy z grzankami, zdobiąc śmietanką lub jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 11.02.2017 22:39
Zapowiada się bardzo smakowicie:)
paniusiaewa 29.11.2016 22:25
Jadłam zupkę z pokrzyw u leśników, ale trochę inna.
Stenka 04.10.2016 19:02
samo zdrowie
Mama niejadka 04.10.2016 18:33
Takiej jeszcze nie jadłam
Bernadeta1 04.10.2016 13:43
nigdy nie jadłam, ciekawi mnie smak
Patrycja33 04.10.2016 12:38
ładnie podana, nigdy takiej nie jadłam muszę wypróbować.
olkaaa 04.10.2016 11:41
ciekawa propozycja
Margo1 04.10.2016 09:58
Takiej jeszcze nie robiłam ani nie jadłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat