Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39

odc. 39 Doradca Smaku

Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • dorsz wędzony

    300 g
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • ziemniaki

    6 szt.
  • jabłka

    3 szt.
  • cebula

    2 szt.
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • śmietana 30%

    200 ml
  • Chrzan śmietankowy Smak

  • cytryna

    1/2 szt.
  • liść laurowy

    3 szt.
  • ziele angielskie całe

  • sól morska

  • Pieprz czarny- MŁYNEK

  • gałka muszkatołowa mielona

Kruszonka

  • płatki owsiane

    70 g
  • mąka pszenna

    30 g
  • ser dojrzewający

    20 g
  • masło

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
Przygotowujemy bulion. Do garnka wlewamy 2 litry wody i dodajemy umytą i obraną włoszczyznę oraz „opalaną cebulę”.
Aby przygotować „opalaną” cebulę wystarczy przekroić ją na pół i opalić, kładąc na palniku kuchenki gazowej, aż się przypali. Jeśli nie mamy kuchenki gazowej to obsmażamy ją na rozgrzanej patelni, aż się opali z każdej strony.

Następnie dodajemy 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 30 -40 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
W drugim garnku rozpuszczamy masło klarowane i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i jabłka. Mieszamy i zalewamy przygotowanym bulionem (bez dodatków). Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy z ognia i blendujemy. Dodajemy 2 łyżki chrzanu śmietankowego, śmietanę i ponownie blendujemy. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, wyciśniętym sokiem z cytryn i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
Do miski wsypujemy płatki owsiane, mąkę pszenną, starty ser i mieszamy. Dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy na blachę wyłożoną z pergaminem i rozsypujemy dokładnie na całej jej powierzchni. Pieczemy przez 10-15 min w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
Krok 4 - Doradca Smaku VI: Kremowa zupa z ziemniaków i jabłek, odc. 39 foto
Gorącą zupę krem nalewamy do talerzy. Na wierzchu kładziemy kawałki wędzonego dorsza i posypujemy kruszonką.
Doradca Smaku
Zupę możemy udekorować kroplami oleju koprowego i gałązkami koperku.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Doradca Smaku

15.09.2017 16:06
Firletko, przykro mi, że nie trafiliśmy w Twój gust kulinarny. Polecamy jednak inne przepisy z programu do wypróbowania. Pozdrawiam!

Firletka

14.09.2017 15:19
Witam! Czy ktoś z Państwa tę zupę ugotował? Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci a do tego ryba wędzona. Rewelacja! Podejścia zrobiłam 3, żeby nie było. Zawartość całego pierwszego garnka wyrzuciłam. Ale jabłka dałam półsłodkie (jonagold), soku z połowy dużej cytryny. Przy drugim podejściu jabłka kwaśne (boskop) i soku cytrynowego znacznie mniej ale kruszonka to jednak porażka (jak dla mnie szkoda, jakby nie było dosyć drogiego, sera). Było zjadliwe ale jednak mocno średnie. Przy trzecim podejściu zostawiłam część ziemniaków usmażonych z cebulką, zrezygnowałam z cytryny i kruszonki (te usmażone ziemniaki dodałam) + na wierzch starty ów ser i na 10 min do piekarnika. Nawet smakowało ale to już chyba inny przepis. Nie wiem, może produkty były nie takie jak trzeba ale jak dla mnie, wielbicielki pyr i wędzonych ryb, przepis nie trafi do stałego menu domowego. Pozdrawiam :)

Wiktoria29

10.05.2017 15:59
chętnie bym spróbowała tego połączenia

Bożena Matuszczyk

10.05.2017 08:11
Pysznie i kusząco;)

Róża1

09.05.2017 23:18
wspaniały pomysł !!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat