Wiosenna Tostada

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    400 gram
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pomidor

    2 sztuki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • ser biały

    100 gram
  • świeża kolendra

    23 gram
  • czosnek

    9 ząbków
  • pomidory krojone z puszki

    200 gram
  • cebula

    1,5 sztuka
  • papryczka chalapenios

    1 sztuka
  • awokado

    1 sztuka
  • oliwa

    1 łyżka
  • fasola

    120 pinto
  • tortilla

    4 (pszenna)
  • ser gouda

    120 (tarty)
  • Papryka słodka mielona Prymat

    8 gram
  • sok z limonki

    1 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka marynujemy dzień wcześniej w marynacie przygotowanej z:
kolendra świeża- 8 gramów
sok z limonki- 0.5 sztuki
czosnek rozgnieciony- 4 ząbki
papryka czerwona w proszku- 8 gramów
olej 80 gramów
pieprz świeżo mielony, sól do smaku
zostawiamy przez noc w lodówce. Tak zamarynowanego kurczaka po całej przeleżanej nocy kroimy w kostkę i podsmażamy kawałki na oleju.

Salsa: Do fasoli pinto namoczonej i ugotowanej dodajemy podsmażoną 1 cebulę z 3 ząbkami czosnku, pomidory w puszcze, pół papryczki chalapenios, świeżą kolendrę (15g), doprawiamy delikatnie do smaku solą, pieprzem i odrobinką cukru. To wszystko razem miksujemy (nie musi być bardzo dokładnie zmiksowane)

Tortille smażymy na oleju, aby były chrupiące, smarujemy salsą, posypujemy tartym żółtym serem, nakładamy kawałki kurczaka, świeże pomidory, paprykę i posiekany szczypiorek. Na wierzchu posypujemy pokruszonym białym serem.

Guacamole: Awokado obieramy i wyjmujemy pestkę, dodajemy do niego sok z niecałego pół limonki, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół papryczki chalapenios, łyżkę oliwy z oliwek i miksujemy.

Życzę gorących doznań i oczywiście smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gacopierz23 07.01.2013 08:05
smacznie i kolorowo
malaczarna23 12.10.2012 08:48
super
pierniczkowo 08.10.2012 11:16
świetne i pyszne danie, moje smaki:)
KasiaK90 08.10.2012 10:04
wyśmienita
caralajna 19.09.2012 10:01
bardzo apetycznie się prezentuje, kolorowe i zdrowe danie, mniam :)
Grażyna13 28.08.2012 09:48
Super smaki :)
Aleksandraa 24.08.2012 21:08
świetny przepis robi wrażenie :)
Seba 20.06.2012 19:35
ekstra
Monika63 20.06.2012 09:07
uwielbiam
kasienka23 16.06.2012 18:36
świetna przekąska!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat