Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    2.5 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki
  • mąka tortowa

    2 łyżki

Ciasto:

  • mąka tortowa

    2 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • żółtko jajek

    1 sztuka
  • masło

    1 łyżeczka

Sałatka:

  • awokado

    1 sztuka
  • tuńczyk w sosie własnym

    1 puszka
  • jajka ugotowane na twardo

    4 sztuki
  • rzodkiewka

    0.5 pęczka
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • jogurt grecki

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • sok z cytryny

    1 mililitr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od bułek.

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto (możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

Gdy bułki się pieką wykonujemy sałatkę:

1. Awokado (powinno być lekko twarde) obieramy lub wydrążamy łyżką (pestkę usuwamy) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.

2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

Teraz podajemy.

1. Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy.

2. Smacznego życzę.

Babeczka35
Sól i pieprz do smaku. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam. Z przepisu wychodzi cztery duże porcje. Sok z cytryny kilka kropli do skropienia awokado. Tuńczyk w kawałkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 19.06.2018 20:48
Pomysłowo i smacznie.
Babeczka35 23.06.2018 07:53
Dziękuję bardzo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat