Wigilijny Król Karp w galarecie

Wigilijny Król Karp w galarecie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • karp dzwonka

    4 dzwonki
  • por

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    0,5 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • seler lub pietruszka

    1 sztuka
  • woda zimna

    1 litr
  • ziele angielskie całe

    2 ziarenka
  • liście laurowe Prymat

    1 sztuka
  • żelatyna

    3 łyżeczki
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • cytryna

    1 sztuka
  • sałata karbowana

    3 liście
  • sól ziołowa

    0,5 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Ubitego i wypatroszonego karpia myjemy i osuszamy.
Krok 2 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Karpia kroimy w dzwonki.
Krok 3 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Włoszczyznę myjemy, obieramy i wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.
Marchewkę potnij na cienkie plasterki, które użyjemy do dekoracji na półmisku.
Wkładamy naszego karpia i zalewamy zimną wodą. Solimy i dodajemy kostkę rosołową warzywną.
Krok 4 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Gotujemy na małym ogniu przez 25-30 minut od zagotowania.
Krok 5 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Wyjmij delikatnie mięso, wywar przecedź.
Krok 6 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Na półmisek wyłóż sałatę, pokrojone plasterki cytryny i delikatnie połóż ugotowane dzwonki karpia. Udekoruj marchewką i pietruszką.
Krok 7 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Przecedzony wywar zagotuj. W szklance rozpuszczamy żelatynę w odrobinie gorącego wywaru, dobrze mieszamy, dodajemy do reszty wywaru. Żelatynę rozpuszczamy w proporcji 1litr rosołu i 2,5 łyżeczki żelatyny. Wywarem z żelatyną zalej powoli naszego karpia na półmisku.
Krok 8 - Wigilijny Król Karp w galarecie foto
Półmisek z karpiem wstaw do lodówki na kilka godzin,aż do ściągnięcia.
Marta Ryżek-Kalkowska
Karpia przed zjedzeniem można polać octem lub skropić cytryną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

[email protected]

25.12.2016 01:11
Wygląda pysznie

Grazyna0211

19.11.2016 09:01
smaczny karpik

Klausia

17.12.2015 21:29
zjadłabym :)

marcia7

16.10.2015 18:12
piękny taki karp

cukiereczek

20.11.2014 13:19
pięknie podane tak apetycznie

Marta Ryżek-Kalkowska

19.11.2014 16:06
DZIĘKUJĘ :)

Barbara13

18.11.2014 22:32
pysznie podany karpik:)

Marta Ryżek-Kalkowska

18.11.2014 10:26
Ben-ka ja również filetuję, ale nie wszystko mi dokładnie wyjdzie - nie da się :))) jednak czy są ości czy nie to i tak się zajadam :)

ben-ka

18.11.2014 09:05
Żeby karp nie miał ości ja go filetuję i wszyscy ze smakiem go jedzą:)

irenka

17.11.2014 22:51
pychotka,moja ulubiona ryba

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat