Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne pierogi z soczewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szklanki
woda ciepła 3/4 szklanki

farsz

soczewica czerwona 1 szklanka
cebula 2 szt
olej rzepakowy 4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
kolendra mielona do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne pierogi z soczewicą

Soczewicę wypłukać, zalać wodą, aby była około 2 cm ponad powierzchnię soczewicy. Ugotować do miękkości około 15 minut. Cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na dobrym oleju. Wymieszać soczewicę z cebulką, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dolewając wodę zagnieść ciasto pierogowe. Rozwałkować cienko na płat. Wykrawać szklanką krążki, na każdy nałożyć po łyżce farszu i zlepić brzegi. Gotować partiami wrzucając do gotującej posolonej wody z dodatkiem łyżki oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 07.01.2016 13:04
na pewno pysznie smakują
matesko 21.12.2015 11:25
grzybów w tym roku było mało, a to dobry zamiennik
norweska20 20.12.2015 17:27
chętnie bym zjadła
Benita 20.12.2015 16:30
Pewnie bardzo smaczne te pierogi
Aleksandra/Olcia 20.12.2015 16:11
podeślij kilka ....albo kilkanaście ;)
gosia56 20.12.2015 12:43
w zeszłym tygodniu zrobiłam takie podobne tylko z pieczarkami były pyszne
Franciszek 20.12.2015 12:09
pyszne pierogi
kd045 20.12.2015 11:19
muszę wypróbować ;]
halina17 20.12.2015 10:50
Smaczne pierogi.
w mojej kuchni 20.12.2015 10:46
Same rarytasy
olkaaa 20.12.2015 09:11
chętnie spróbuję
bietka 20.12.2015 08:16
smaczne pierożki :)
Damiano
Damiano 20.12.2015 08:04
smaczne pierogi
Mniam 19.12.2015 23:45
Z chęcią bym spróbowała takich pierogów.
sliwka 19.12.2015 22:43
Uwielbiam, pychota;))
Anna169Hosz 19.12.2015 22:23
Smaczne pierożki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak