Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka
200 g -
sól
1 łyżeczka -
żółtko jajek
1 szt. -
masło
120 g (pokrojonego na kawałki)
Nadzienie
-
olej
4-5 łyżek -
jajko
2-3 szt. -
pieczarki
250 g (świeże, leśne lub sklepowe) -
majeranek
1 łyżeczka -
cząber
1 łyżeczka -
kwaśna śmietana
250 g -
ser żółty
80-100 g (pokrojony) -
Natka pietruszki suszona Prymat
2 łyżki
Sposób przygotowania
Kroki postępowania

Nagrzej piekarnik do 200°C i wysmaruj naczynie masłem.
Umyj pieczarki, pokrój w wąskie plasterki i przypraw i smaż na ok. 2 minut.
Dodaj jajko do kwaśnej śmietany, zmieszaj z serem, Natką pietruszki suszonej Prymat i solą. Podziel ciasto na 4 części, rozwałkuj i włóż do przygotowanych foremek, zrób w nich małe dziurki widelcem i piecz przez 10-15 minut na dolnym ruszcie.



Do pieczenia użyj czterech foremek o średnicy ok. 10 cm Przygotowanie: 10 minut + 25-35 minut pieczenia![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się