Przepis i sposób przygotowania na: Wieżyczki z mozzarelli
Bakłażan umyć ,odkroić szypułkę. Bakłażan pokroić na plasterki, położyć je na deseczce, posolić i pozostawić tak około 20 min. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i opróżyć pieprze. Kulki mozzarelli osączyć, ząbki czosnku obrać i oba składniki pokroić na plasterki.
Na średnim ogniu podgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić na chwilę czosnek, posmażyć i wyjąć z tłuszczu. Do gorącego tłuszczu włożyć plasterki bakłażana, podsmażyć z obu stron, wyjąc z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.
Pomidory wyjąć z marynaty i delikatnie osączyć. Zrobić wieżyczki, układając na przemian plastry pomidora, bakłażana i mozzarelli. Pozostalą oliwe wymieszaćz resztą octu balsamicznego, solą, pieprzem i polać ja wieżyczki.
Umyć bazylię, osączyć z wody, oberwać listki. Wieżyczki ozdobić listkami bazylii.