Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieżyczki z mozzarelli

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pomidory 6
sól
pieprz
oregano
oliwa 6 łyżek
bakłażan 1 mały
mozzarella 2 kulki
czosnek 2 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieżyczki z mozzarelli

pomidory umyć , usunąc nasady szypułek . Pokroić na plasterki, włożyć do miski, posypać solą, pieprzem, oregano. Dodaj 2 łyżi oliwy , 1 łyżkę octu balsamicznego. Pomidory marynować około 30min.
Bakłażan umyć ,odkroić szypułkę. Bakłażan pokroić na plasterki, położyć je na deseczce, posolić i pozostawić tak około 20 min. Następnie osuszyć papierowym ręcznikiem i opróżyć pieprze. Kulki mozzarelli osączyć, ząbki czosnku obrać i oba składniki pokroić na plasterki.
Na średnim ogniu podgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić na chwilę czosnek, posmażyć i wyjąć z tłuszczu. Do gorącego tłuszczu włożyć plasterki bakłażana, podsmażyć z obu stron, wyjąc z patelni i osączyć na papierowym ręczniku.
Pomidory wyjąć z marynaty i delikatnie osączyć. Zrobić wieżyczki, układając na przemian plastry pomidora, bakłażana i mozzarelli. Pozostalą oliwe wymieszaćz resztą octu balsamicznego, solą, pieprzem i polać ja wieżyczki.
Umyć bazylię, osączyć z wody, oberwać listki. Wieżyczki ozdobić listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak