Wieża sałatkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 sztuka
  • cukinia

    1 sztuka
  • pomidor

    1 sztuka
  • mozarella

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    3 sztuki
  • krem balsamico

    1 łyżeczka
  • wykałaczki

    2 sztuki
  • bazylia

    6 listków
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Bakłażana i cukinię pokrój w krążki o grubości około 1 cm.

2. Krążki rozłóż na talerzu i lekko posyp solą.

3. Odłóż na 15 minut, po tym czasie obróć warzywa i ponownie posól i odłóż na kolejne 15 minut.

4. Połóż oba warzywa na grillu i smaż 5 minut.

5. Pomidora i mozzarellę pokrój w krążki o grubości około 1 cm.

Wersja z kapelusikiem

1. Połóż krążek bakłażana, następnie pomidora, listek bazylii, mozzarellę i cukinię.

2. Powtórz czynność raz jeszcze i na górę połóż „kapelusik” z pomidora.

Wersja przebita wykałaczką

1. Połóż krążek bakłażana, posmaruj go pastą (zmiksowane suszone pomidory).

2. Następnie połóż plasterek pomidora, listek bazylii i mozzarellę.

3. Na wierzch połóż cukinię i posmaruj ją Przysmakiem Denisa.

4. Powtórz czynność raz jeszcze i na górę połóż suszonego pomidora oraz kilka listków bazylii.

5. Przebij całą „sałatkę” wykałaczką. Całość polej dobrą oliwą z oliwek i posyp suszoną bazylią. Dodatkowo możesz lekko skropić kremem balsamicznym.

Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 27.01.2013 22:49
extra
agogo2 05.01.2013 21:30
super
agogo2 05.01.2013 21:30
super
Kate131 04.01.2013 10:04
super
agnieszkalider 02.01.2013 16:17
mmmm pycha
sara1 02.10.2012 10:56
ciekawie i apetycznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat