Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowe roladki z ryżem i malinami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 4 plastry
sól do smaku
pieprz do smaku
ryż 1/2 torebki
szpinak 1 garść
maliny świeże 2 garście
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat wg uznania
miód 2 łyżki
ocet balsamiczny 2 łyżki
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowe roladki z ryżem i malinami

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka.
Krok 1 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
2
Plastry szynki cienko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
3
Na każdym kawałku mięsa ułożyć po kilka umytych i osuszonych listków szpinaku.
Krok 3 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
4
Na każdym ułożyć po trochu ryżu i po kilka malin.
Krok 4 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
5
Zwinąć w ścisłe roladki, zabezpieczyć wykałaczkami.
Krok 5 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
6
Kłaść je na rozgrzany olej, obficie posypać przyprawą do mięs.
Krok 6 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
7
Zrumienić je. Zalać je szklanką wody i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Po tym czasie odparować resztę wody, mięso ponownie zrumienić.
Krok 7 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
8
Na patelnię po smażeniu mięsa wlać miód i ocet. Wymieszać i smażyć, aż zacznie się pienić.
Krok 8 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
9
Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić na nią masło.
Krok 9 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
10
Mieszać powoli, aż masło się roztopi i wszystko się połączy.
Krok 10 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto
11
Usmażone roladki przekroić na pół. Podawać polane sosem.
Krok 11 - Wieprzowe roladki z ryżem i malinami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ONY_za_kare 11.01.2014 17:19
wspaniałe danie
as28 07.12.2012 10:50
nigdy nie łączyłam skłądników takich razem
as28 07.12.2012 10:50
nigdy nie łączyłam skłądników takich razem
Aleksandra15 08.11.2012 14:50
Niesamowite połączanie smaków!
Mysiunia 05.11.2012 16:01
zdjecie jest przepiękne i bez czytania przepisu ma się ochotę na wypróbowanie. Składniki nietypowe - sama nigdy tak nie robiłam, ale chętnie wypróbuje bo zaintrygował mnie ten przepis :) aczkolwiek muszę poczekać na nowy sezon malinowy :)
emeslive 05.10.2012 18:46
Ocet balsamiczny, maliny i wieprzowina - jak dla mnie super! Bardzo lubię odważne połączenia smaków, a owoce do wieprzowiny doskonale pasują.
pacpaw 22.09.2012 13:01
mistrzowskie połączenie smaków
miki47 22.09.2012 12:44
pycha
wiola333 22.09.2012 12:37
smaczne
ewelina/bunia 22.09.2012 12:24
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak