Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Idealny lukier do wypieków

5.0
(44)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Jak zrobić idealny lukier? Sprawdź przepis na lukier do słodkich wypieków, ciasteczek i pączków.

Składniki:

cukier
300 gramów
woda
130 mililitrów
ocet
5 mililitrów
białko jaja kurzego
3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Idealny lukier do wypieków

Idealny lukier to taki, który jest gładki, ma odpowiednią gęstość, a jednocześnie pysznie smakuje. To właśnie przepis na to, jak zrobić idealny lukier do ciast!

1. Ugotować syrop z cukru, wody i octu.

2. Ubić pianą z białek. Zagotować wodę w garnku. 

3. Do piany wlewać cienkim strumieniem gorący syrop, ciągle ubijając.

4. Pianę ubijać nad parą, aż będzie się odrywała od trzepaczki.

5. Gorącym lukrem smarować wypieki.

Idealny lukier do wypieków jest nieco bardziej skomplikowany w przygotowaniu niż proste lukry z cukru i wody. Jednak jeśli zależy nam na naprawdę wyjątkowym przepisie, to warto postawić na dokładnie ten!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak