Idealny lukier do wypieków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Jak zrobić idealny lukier? Sprawdź przepis na lukier do słodkich wypieków, ciasteczek i pączków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    300 gramów
  • woda

    130 mililitrów
  • ocet

    5 mililitrów
  • białko jaja kurzego

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Ugotować syrop z cukru, wody i octu.

2. Ubić pianą z białek. Zagotować wodę w garnku. 

3. Do piany wlewać cienkim strumieniem gorący syrop, ciągle ubijając.

4. Pianę ubijać nad parą, aż będzie się odrywała od trzepaczki.

5. Gorącym lukrem smarować wypieki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat