Idealny lukier do wypieków

Idealny lukier do wypieków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Jak zrobić idealny lukier? Sprawdź przepis na lukier do słodkich wypieków, ciasteczek i pączków.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    300 gramów
  • woda

    130 mililitrów
  • ocet

    5 mililitrów
  • białko jaja kurzego

    3 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Idealny lukier do wypieków

1. Ugotować syrop z cukru, wody i octu.

2. Ubić pianą z białek. Zagotować wodę w garnku. 

3. Do piany wlewać cienkim strumieniem gorący syrop, ciągle ubijając.

4. Pianę ubijać nad parą, aż będzie się odrywała od trzepaczki.

5. Gorącym lukrem smarować wypieki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat