Wiejska zalewajka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • woda

    3 litry
  • żeberko wędzone

    1 szt
  • kiełbasa wiejska

    0,20 dag
  • grzyby suszone

    4 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 szt
  • Barszcz

    0,20 litr
  • musztarda

    2 łyżki
  • chrzan

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • pieprz

    do smaku
  • bulion warzywny

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę, wędzone żeberko, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie doprowadzam do wrzenia i gotuję około 10 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Po kwadransie dodaję pokrojoną w kostkę wiejską kiełbasę, rozrobiony z mąką, musztardą i chrzanem barszcz biały (ewentualnie żur) z butelki, dodaję kostkę bulionową, majeranek, vegetę i pieprz do smaku, gotuję 5-10 minut.
W mojej wersji zalewajka ma kwaśny i wyrazisty smak.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 18.02.2013 00:51
pyszna
Kasia35 13.02.2013 08:01
smaczna
jordi 13.02.2013 02:01
lubię taką-na pierwsze danie
treonina 12.02.2013 23:52
wygląda świetnie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat