Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiejska zalewajka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
woda 3 litry
żeberko wędzone 1 szt
kiełbasa wiejska 0,20 dag
grzyby suszone 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Barszcz 0,20 litr
musztarda 2 łyżki
chrzan 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
ziele angielskie do smaku
mąka pszenna 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
pieprz do smaku
bulion warzywny 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wiejska zalewajka

Wodę, wędzone żeberko, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie doprowadzam do wrzenia i gotuję około 10 minut. Po tym czasie dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę ząbki czosnku. Po kwadransie dodaję pokrojoną w kostkę wiejską kiełbasę, rozrobiony z mąką, musztardą i chrzanem barszcz biały (ewentualnie żur) z butelki, dodaję kostkę bulionową, majeranek, vegetę i pieprz do smaku, gotuję 5-10 minut.
W mojej wersji zalewajka ma kwaśny i wyrazisty smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.02.2013 00:51
pyszna
Kasia35 13.02.2013 08:01
smaczna
jordi 13.02.2013 02:01
lubię taką-na pierwsze danie
treonina 12.02.2013 23:52
wygląda świetnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak