Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet wegetariański z kaszą jaglaną, soczewicą i orzechami włoskimi
Pasztet wegetariański to smaczna alternatywa dla mięsnych wersji pasztetu, idealna dla wegetarian i wegan, ale również dla wszystkich, którzy chcą urozmaicić swoje menu o zdrowe, roślinne dania.
W czasie Wielkanocy stoły najczęściej uginają się od dań mięsnych, dlatego przygotowanie warzywnego pasztetu będzie ciekawą propozycją.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Soczewicę gotujemy razem z kaszą aż będą miękkie.
2. Cebulę smażymy i dodajemy do ugotowanej kaszy oraz soczewicy. Dodajemy kostki rosołowe, kurkumę i pietruszkę.
3. Całość blendujemy na gładką masę.
4. Na końcu dodajemy rozkruszone orzechy.
5. Formę na pasztet smarujemy olejem wykładamy tak przygotowaną masę i posypujemy na wierzchu czarnuszką.
6. Pieczemy 60-70 min w temperaturze 180 stopni używamy funkcji termoobiegu.
7. Po upieczeniu i ostudzeniu należy schować go do lodówki by doszedł do siebie. Smacznego.