Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29

odc. 29 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • masło

    100 g
  • jajka

    4 szt.
  • ser ricotta

    250 g
  • ser camembert

    240 g
  • puree z dyni

    240 g
  • cebula szalotka

    1 szt.
  • borowiki

    125 g
  • masło klarowane

  • imbir mielony

  • tymianek

  • rozmaryn Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Spód

  • krakersy

    100 g
  • masło klarowane

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Krakersy rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie wykładamy równomiernie na spód tortownicy, ugniatamy i wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
Przygotowujemy puréez dyni: dynię kroimy na kawałki, skrapiamy miodem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 15 min. Po wyjęciu miksujemy na purée. Masło ucieramy, stopniowo dodając jajka. Następnie dodajemy ser ricotta i dalej ucieramy. Gdy składniki połączą się dokładamy do masy purée z dyni i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała dość rzadką konsystencję.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, przyprawiamy do smaku imbirem, kolorowym pieprzem i solą morską. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 160̊ C.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
Grzyby rozmrażamy i blanszujemy (wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w wodzie zimnej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz grzyby.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
Przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem i solą. Upieczony sernik podajemy z podsmażonymi borowikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat