Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

masło
100 g
jajko
4 szt.
ser ricotta
250 g
ser camembert
240 g
puree z dyni
240 g
cebula szalotka
1 szt.
borowiki
125 g
masło klarowane
Imbir mielony Prymat
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat

Spód

krakersy
100 g
masło klarowane
20 g

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29

Kroki postępowania

1
Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wykładamy pergaminem. Krakersy rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy masło klarowane i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie wykładamy równomiernie na spód tortownicy, ugniatamy i wstawiamy na ok. 10 min do piekarnika nagrzanego do 180̊ C.
Krok 1 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
2
Przygotowujemy puréez dyni: dynię kroimy na kawałki, skrapiamy miodem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180̊ C na ok. 15 min. Po wyjęciu miksujemy na purée. Masło ucieramy, stopniowo dodając jajka. Następnie dodajemy ser ricotta i dalej ucieramy. Gdy składniki połączą się dokładamy do masy purée z dyni i dokładnie mieszamy. Masa będzie miała dość rzadką konsystencję.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
3
Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser camembert, przyprawiamy do smaku imbirem, kolorowym pieprzem i solą morską. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy na ok. 40 min do piekarnika nagrzanego do 160̊ C.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
4
Grzyby rozmrażamy i blanszujemy (wrzucamy na 2-3 minuty do gorącej wody, a następnie zanurzamy w wodzie zimnej). Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość klarowanego masła i smażymy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę oraz grzyby.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto
5
Przyprawiamy do smaku tymiankiem, rozmarynem oraz czarnym pieprzem i solą. Upieczony sernik podajemy z podsmażonymi borowikami.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Sernik z dynią i ricottą, odc. 29 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kacperjarzebowski @gmail.com 26.07.2024 21:53
Fajny przepis zrobiłam puree z Pana przepisu i bardzo pyszny robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak