Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 3,5 szkl
drożdże 40 g
woda letnia 350 ml
olej 4 łyżki
cukier 1,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Sos

pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
cebula 1/2 szt
oliwa
bazylia
oregano
sól
pieprz

Dodatki

cebula 3 szt
pieczarki 150 g
papryka czerwona 1 szt
pomidor 1 szt
ogórki konserwowe 3 szt
ser żółty 100 g
oliwa
sól
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

Kroki postępowania

1
Ciasto: W 100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól. Wlewam drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączę wszystkie składniki i przez około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 1 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
2
Sos: Cebulę szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry.
Krok 2 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
3
Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 3 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
4
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce.
Krok 4 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
5
Spód ciasta smaruję sosem. Następnie układam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Krok 5 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 16.03.2015 01:04
same pyszności do zjedzenia
Jadwiga/Jaga85 15.03.2015 21:30
Super wygląda!
wwwiolka 15.03.2015 21:00
Bardzo fajny przepis.
Magula 15.03.2015 20:22
wygląda apetycznie
usmiech 15.03.2015 20:12
ładnie wygląda
Alex_M 15.03.2015 19:14
świetna pizza :)
Pyszota 15.03.2015 18:58
super przepis
smakoszek 15.03.2015 18:57
bardzo apetycznie wygląda:)
marcia7 15.03.2015 18:45
pięknie wyszedł ten brzeg

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak