Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    3,5 szkl
  • drożdże

    40 g
  • woda letnia

    350 ml
  • olej

    4 łyżki
  • cukier

    1,5 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki

Sos

  • pomidory krojone z puszki

    1/2 puszki
  • cebula

    1/2 szt
  • oliwa

  • bazylia

  • oregano

  • sól

  • pieprz

Dodatki

  • cebula

    3 szt
  • pieczarki

    150 g
  • papryka czerwona

    1 szt
  • pomidor

    1 szt
  • ogórki konserwowe

    3 szt
  • ser żółty

    100 g
  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
Ciasto: W 100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól. Wlewam drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączę wszystkie składniki i przez około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 2 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
Sos: Cebulę szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry.
Krok 3 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
Krok 4 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce.
Krok 5 - Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem foto
Spód ciasta smaruję sosem. Następnie układam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 16.03.2015 01:04
same pyszności do zjedzenia
Jadwiga/Jaga85 15.03.2015 21:30
Super wygląda!
wwwiolka 15.03.2015 21:00
Bardzo fajny przepis.
Magula 15.03.2015 20:22
wygląda apetycznie
usmiech 15.03.2015 20:12
ładnie wygląda
Alex_M 15.03.2015 19:14
świetna pizza :)
Pyszota 15.03.2015 18:58
super przepis
smakoszek 15.03.2015 18:57
bardzo apetycznie wygląda:)
marcia7 15.03.2015 18:45
pięknie wyszedł ten brzeg

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat