Shoarma z kurczaka

Shoarma z kurczaka

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Shoarma z kurczaka – danie, które lubimy i bardzo często zamawiamy w knajpkach. Tymczasem jego przyrządzenie jest niezwykle proste i możecie je zrobić w domu. Spróbujecie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Marynata do mięsa:

  • przyprawa pikantna kebab-gyros Prymat

    2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • kmin rzymski mielony

    1 łyżeczka
  • olej

    2 łyżki
  • filety z kurczaka

    1 filet
  • sól

    1 szczypta

Salsa pomidorowa:

  • pomidor

    1 sztuka
  • ogórek zielony

    0.5 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • natka kolendry

    4 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Dodatki:

  • pita

    1 sztuka
  • jogurt grecki

    2 łyżki
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wymieszaj wszystkie składniki marynaty, dodaj kurczaka i odstaw na 30 minut do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż kurczaka od 5 do 6 minut.

W misce dobrze wymieszaj wszystkie składniki salsy. Podgrzej chlebek pita na suchej patelni, przetnij na pół i wypełnij shoarmą, salsą i polej jogurtem greckim. Podaj z listkami świeżej rukoli.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat