Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegańska zupa z pieczonej dyni butternut

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1 szt.
marchewka 2 szt
pietruszka 1 duża
por 1 szt.
seler 1/4 szt.
brokuł 1 korzeń

Przepis i sposób przygotowania na: Wegańska zupa z pieczonej dyni butternut

Dynię płuczemy i kroimy na kawałki, jednocześnie wyciągając pestki. Wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i polewamy oliwą tak, aby każdy kawałek był lekko oblany. Pieczemy do zarumienienia (ok. 20 min) w 180 stopniach. W tym czasie płuczemy i obieramy warzywa, również korzeń brokuła. Nie czuć go w zupie, a dodaje wyrazistego smaku. Kroimy wszystko w grubą kostkę i gotujemy w wodzie z przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona i papryka ostra). Gotujemy do miękkości warzyw. Upieczoną dynię wrzucamy do garnka z warzywami. Blenderem miksujemy wszystko na jednolitą masę. Zupa jest słodko ostra i bardzo gęsta. Można dodać na talerz natkę pietruszki i pestki dyni oraz polać oliwą z oliwek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marcepanowy kącik 07.01.2017 18:03
Lubię wegańskie dania :)
adelajda 07.01.2017 15:46
Ciekawa zupka :)
MarysiaB 07.01.2017 15:27
uwielbiam bataty, zupa rewelacyjna
tobi1989 07.01.2017 14:19
Ciekawe danie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak