Wegańska zupa z pieczonej dyni butternut

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 szt.
  • marchewka

    2 szt
  • pietruszka

    1 duża
  • por

    1 szt.
  • seler

    1/4 szt.
  • brokuł

    1 korzeń
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię płuczemy i kroimy na kawałki, jednocześnie wyciągając pestki. Wykładamy na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia i polewamy oliwą tak, aby każdy kawałek był lekko oblany. Pieczemy do zarumienienia (ok. 20 min) w 180 stopniach. W tym czasie płuczemy i obieramy warzywa, również korzeń brokuła. Nie czuć go w zupie, a dodaje wyrazistego smaku. Kroimy wszystko w grubą kostkę i gotujemy w wodzie z przyprawami (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka wędzona i papryka ostra). Gotujemy do miękkości warzyw. Upieczoną dynię wrzucamy do garnka z warzywami. Blenderem miksujemy wszystko na jednolitą masę. Zupa jest słodko ostra i bardzo gęsta. Można dodać na talerz natkę pietruszki i pestki dyni oraz polać oliwą z oliwek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marcepanowy kącik 07.01.2017 18:03
Lubię wegańskie dania :)
adelajda 07.01.2017 15:46
Ciekawa zupka :)
MarysiaB 07.01.2017 15:27
uwielbiam bataty, zupa rewelacyjna
tobi1989 07.01.2017 14:19
Ciekawe danie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat