Wędzone pstrągi

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pstragi (po ok. 30-40 dkg każdy)

    5
  • masło

    0.5
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • woda letnia

    3 litr
  • ziele angielskie

    4
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    24 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wędzone pstrągi foto
Kupujemy świeże pstrągi (żywe!) i najlepiej aby je odrazu \'wypatroszyli\'. W letniej wodzie rozpuszczamy sól, dodajemy ziele angielskie i liscie laurowe, do zalewy wkładamy rybki i pozostawiamy je na całą noc.
Krok 2 - Wędzone pstrągi foto
Następnego dnia wyjmujemy ryby z zalewy. Do miękkiego masła dodajemy całą przyprawę do ryb oraz pieprz - mieszamny dokładnie i nakładamy tak przygotowaną \'marynate\' do wnętrza ryb
Krok 3 - Wędzone pstrągi foto
Ryby wkładamy do specjalnej siatki (z haczyków ryby spadaja i w trakcie wędzenia zmienialiśmy sposób ich przymocowania), wędzimy niecałe 2h w temp 60* na drewnie owocowym.
Krok 4 - Wędzone pstrągi foto
Ryby najlepiej smakują na ciepło, są mega delikatne i soczyste. Jeśli nie zjemy naraz wszystich to można później odgrzać w piekarniku ale nie dłuzej niz 10 minut aby sie stały się suche.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
malaczarna23 31.05.2012 22:17
wspaniała rybka musi być:)
BernadettaP 06.01.2012 12:54
Kusisz, kusisz, a adresu chłopaka nadal nie chcesz podać :-P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat