Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
wątróbka drobiowa
120 gramów -
masło
120 gramów -
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szczypta -
tymianek
3 gałązki -
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście -
śliwki suszone
60 gramów -
miód gryczany
60 gramów -
cebula czerwona
1 sztuka -
oliwa
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Pasztet z wątróbek drobiowych
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i związane sznurkiem kucharskim gałązki natki pietruszki, tymianku i liść laurowy.
Dusimy przez 10 minut. Wyciągamy wiązkę ziół, a wątróbkę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na noc.
Śliwki gotujemy w szklance wody przez 10 minut, a następnie miksujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka i lekko przypalamy na suchej patelni. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dusimy przez cztery minuty. Cebulę dodajemy do masy śliwkowej. Dodajemy też miód i dokładnie mieszamy.
Pastę podajemy z konfiturą z cebuli i śliwek.
Przepis pochodzi od GACA SYSTEM
Do przepisu polecam wypróbować wątróbki indycze.![]()
Komentarze (0)