Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Pasztet z wątróbek drobiowych

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Pasztet z wątróbek drobiowych może być wykwintną przystawką na przyjęcie, ale i również świetnie sprawdzi się w roli kolacji. Wyjątkowego smaku pasztetowi dodają tutaj suszone śliwki i miód gryczany. Zachęcam do wypróbowania tego fit pasztetu.

Składniki:

Składniki:

wątróbka drobiowa
120 gramów
masło
120 gramów
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
tymianek
3 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
śliwki suszone
60 gramów
miód gryczany
60 gramów
cebula czerwona
1 sztuka
oliwa
2 łyżki

Porada

Do przepisu polecam wypróbować wątróbki indycze.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z wątróbek drobiowych

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i związane sznurkiem kucharskim gałązki natki pietruszki, tymianku i liść laurowy.

Dusimy przez 10 minut. Wyciągamy wiązkę ziół, a wątróbkę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na noc.

Śliwki gotujemy w szklance wody przez 10 minut, a następnie miksujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka i lekko przypalamy na suchej patelni. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dusimy przez cztery minuty. Cebulę dodajemy do masy śliwkowej. Dodajemy też miód i dokładnie mieszamy.

Pastę podajemy z konfiturą z cebuli i śliwek. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak