Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet z wątróbek drobiowych może być wykwintną przystawką na przyjęcie, ale i również świetnie sprawdzi się w roli kolacji. Wyjątkowego smaku pasztetowi dodają tutaj suszone śliwki i miód gryczany. Zachęcam do wypróbowania tego fit pasztetu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wątróbka drobiowa

    120 gramów
  • masło

    120 gramów
  • pieprz czarny grubo mielony

    1 szczypta
  • tymianek

    3 gałązki
  • liść laurowy

    3 liście
  • śliwki suszone

    60 gramów
  • miód gryczany

    60 gramów
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i związane sznurkiem kucharskim gałązki natki pietruszki, tymianku i liść laurowy.

Dusimy przez 10 minut. Wyciągamy wiązkę ziół, a wątróbkę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na noc.

Śliwki gotujemy w szklance wody przez 10 minut, a następnie miksujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka i lekko przypalamy na suchej patelni. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dusimy przez cztery minuty. Cebulę dodajemy do masy śliwkowej. Dodajemy też miód i dokładnie mieszamy.

Pastę podajemy z konfiturą z cebuli i śliwek. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Do przepisu polecam wypróbować wątróbki indycze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat