Pasztet z wątróbek drobiowych

Pasztet z wątróbek drobiowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pasztet z wątróbek drobiowych może być wykwintną przystawką na przyjęcie, ale i również świetnie sprawdzi się w roli kolacji. Wyjątkowego smaku pasztetowi dodają tutaj suszone śliwki i miód gryczany. Zachęcam do wypróbowania tego fit pasztetu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • wątróbka drobiowa

    120 gramów
  • masło

    120 gramów
  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 szczypta
  • tymianek

    3 gałązki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    3 liście
  • śliwki suszone

    60 gramów
  • miód gryczany

    60 gramów
  • cebula czerwona

    1 sztuka
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pasztet z wątróbek drobiowych

 

Masło rozpuszczamy w rondelku. Dorzucamy pokrojoną w kostkę wątróbkę i związane sznurkiem kucharskim gałązki natki pietruszki, tymianku i liść laurowy.

Dusimy przez 10 minut. Wyciągamy wiązkę ziół, a wątróbkę miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy pieprzem i przekładamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą. Odkładamy do lodówki na noc.

Śliwki gotujemy w szklance wody przez 10 minut, a następnie miksujemy. Cebulę kroimy w drobne piórka i lekko przypalamy na suchej patelni. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dusimy przez cztery minuty. Cebulę dodajemy do masy śliwkowej. Dodajemy też miód i dokładnie mieszamy.

Pastę podajemy z konfiturą z cebuli i śliwek. 

 

Przepis pochodzi od GACA SYSTEM

Doradca Smaku
Do przepisu polecam wypróbować wątróbki indycze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat