Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wątróbka z rabarbarem i jabłkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 60 dag
cebula 2 małe
rabarbar 3 łodygi
jabłko 2
mąka 2 łyżki
mleko 1 szklanka
mleko 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek

Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z rabarbarem i jabłkiem

Wątróbkę pokroić i oczyścić, włożyć do miski i zalać 3 łyżkami mleka. Cebulę obrać, pokroić w piórka, z jabłek wyciąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, rabarbar pokroić w kawałki około 0,5 cm grubości.

Patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oleju, zeszklić cebulę, lekko posolić i smażyć, aż będzie miękka, zwiększyć ogień. Dodać wątróbkę z mlekiem, zasypać mąką i podsmażyć mieszając. W momencie, gdy mąka zacznie przypalać się do patelni dolać szklankę mleka. Dusić, aż wątróbka będzie miękka.

Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojone jabłka i rabarbar, smażyć, aż jabłka się zrumienią, a rabarbar będzie pół twardy. Dodać jabłka i rabarbar do wątróbki, zostawić troszkę do ozdobienia.

Tak przygotowany sos doprawić solą, pieprzem i świeżym majerankiem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 11.07.2015 14:10
wygląda bardzo smacznie
Pani Domu 10.05.2015 09:51
fajne smaki
Violcia 09.05.2015 20:37
Dobre! Lekko kwaskowe...
gosia56 09.05.2015 18:54
Na pewno pyszne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak