Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z jabłkiem i cebulą
Jak każde danie, także wątróbka wymaga doprawienia. Wątróbka z jabłkiem i cebulą - kwestia smaku, czy dodać pieprz czarny grubo mielony czy zwykły mielony. Pieprz grubo mielony będzie wyczuwalny w daniu i doda wyraźnej ostrości. Polecam wszystkim, którzy lubią połączenie słodyczy (jabłka) oraz ostrości (pieprz).
Kroki postępowania
Przygotować wszystkie składniki. Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Cebulę podsmażyć na oleju kokosowym i odstawić.
Włożyć pokrojone w ósemki plasterki jabłek, smażyć aż zmiękną i będą rumiane.
Przygotować wątróbkę: obrać z błon i opłukać.
Obtoczyć wątróbkę w mące z obu stron.
Na gorącym oleju rzepakowym obsmażyć z jednej strony i odwrócić, po 2-3 minuty na każdą stronę.
Dodać do tego podduszoną cebulę, wymieszać, wsypać majeranek.
Dołożyć jabłka. Chwilę wszystko razem poddusić, posolić i dodać grubo mielony pieprz czarny. Nakładać na talerze. Ja podałam z ziemniakami i białą kapustą z jarzynami.