Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka zagrodowego
8 szt.
chudy boczek
100 g
cebula
12 szt. (posiekane w kostkę)
czosnek
4 ząbki (plastry)
śliwki suszone
4 szt. (przekrojone na pół)
morele suszone
4 szt. (przekrojone na pół)
soczewica
100 g (ugotowana/konserwowa)
wino czerwone wytrawne
100 ml
przecier pomidorowy
2 łyżki
rosół z kury
1 litr
miód
2 łyżki
szczypiorek
1 pęczek
Sklep Prymat
marynata
Przyprawa do drobiu po myśliwsku Prymat
1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat
2 łyżki
olej rzepakowy
1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku

Kroki postępowania

1
Podudzia z kurczaka natrzeć Przyprawą do drobiu po myśliwsku Prymat połączoną z musztardą i olejem.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
2
W dużym rondlu obsmażyć mięso na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
3
Na patelni podsmażyć boczek, cebulę i czosnek, dodać do kurczaka.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
4
Wszystkie składniki przełożyć do rondla, dodać morele, śliwki, miód i przecier pomidorowy. Następnie dodać wino i rosół, dusić do miękkości.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
5
Przed końcem gotowania dodać soczewicę.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto
6
Dodać posiekany szczypiorek i doprawić do smaku.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 21. Podudzia z kurczaka po myśliwsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak