Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warzywna fajita z grilla

5.0
(22)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Warzywna fajita z grilla, to przepyszna przekąska, którą przygotujecie zarówno na ruszcie grillowym, jak i w domowym zaciszu przy wykorzystaniu patelni grillowej. Wypróbujcie ten przepis, a efekt Was pozytywnie zaskoczy! 

Składniki:

Warzywa:

papryka czerwona podzielone na ćwiartki 2 sztuki
żółta papryka podzielone na ćwiartki 2 sztuki
cukinia pokrojona na skośne plastry 3 sztuki
bakłażan pokrojona na skośne plastry2 sztuki
kolba kukurydzy przekrojone na pół 175 g
chili 3 sztuki
oliwa 6 łyżek
zioła świeże 2 łyżki
sok z limetki 1 sztuka
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
tortilla 18 sztuk
świeża kolendra kilka gałązek
limonka cząstki
Warzywa z grilla Prymat szczypta

Salsa:

awokado duża 1 sztuka
sok z limetki 3 łyżki
chili bez pestek, posiekane 1/2 sztuki
pomidor pokrojony w kostkę 1 sztuka
cebula czerwona posiekane 1/2 sztuki

Do dekoracji:

śmietana

Porada

*świeże zioła - pietruszka, oregano, tymianek * tortilla - średnica 20 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Warzywna fajita z grilla

Tortilla z warzywami, a może warzywna fajita? To danie kuchni meksykańskiej, które przygotujecie nie tylko w domu, ale również na grillu! Niezwykle ważne w tym przepisie jest wcześniejsze zamarynowanie warzyw w dressingu, który sprawi, że będą one soczyste, pełne smaku i aromatu, a także dużo łatwiej się ugrillują. Zawinięte w ciepłą tortillę będą stanowiły lekką przekąskę lub danie główne nie tylko dla wegetarian. Przed podaniem udekorujcie je listkiem kolendry i kleksem śmietany, a na sam koniec skropcie sokiem z limonki. Smacznego!

1. Wszystkie pokrojone warzywa przełóż do miski i polej przygotowanym dressingiem z oliwy, ziół, soku z limetki i pieprzu. Przemieszane warzywa odstaw w chłodniejsze miejsce na ok. 4 godziny.

2. Przygotuj salsę poprzez połączenie wszystkich jej składników. Gotową przełóż do miseczki i odstaw na ok. pół godziny.

3. Wszystkie warzywa grilluj na naoliwionym ruszcie i kiedy będą już zarumienione, przełóż do miski i trzymaj pod przykryciem. 

4. Chili przekrój na pół, ugrilluj, a kiedy będzie już gotowe usuń z niego pestki i drobno pokrój.

5. Tortille podgrzej na ruszcie przez ok 30 sekund z każdej strony.

6. Wypełnij tortillę warzywami, dodaj do nich salsę, kleks ze śmietany i odrobinę świeżej kolendry. 

Smacznego!

Jeśli spodobał Wam się przepis na fajitas, koniecznie sprawdźcie inne propozycje dań wege z grilla! PRZEPISY 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak